Történelem

2020. november 30. 19:56

Sitkei Levente
Magyar Nemzet
Magyarországon stabilitás van, ami nem kis mértékben épp annak köszönhető, hogy 14 éve határozott irányba halad az ország.

„Egy országot vezetni nagyon nehéz feladat. Egy európai országot, a mindenféle szempontból nagyon zsúfolt öreg kontinensen, ahol ezeréves történelmű országok egymás hegyén-hátán, háborús múlttal a hátuk mögött igyekeznek érvényesíteni az érdekeiket, s közben ezzel értelemszerűen csorbítják egymás lehetőségeit, még különösebb képességeket kíván. Főként egy demokráciában, ahol a választóktól függ, hogy egy politikai párt folytatni tudja-e az elkezdett utat vagy csak lábjegyzet lesz a történelemkönyvekben, kis érdekesség, amelyet a történészhallgatók pluszpontért bemagolnak. A jövendő történelmét ma írjuk, dédunokáink majd rácsodálkoznak arra, miként éltünk és milyen is volt az ezredforduló, a rendszerváltozás, a modernizáció folyamata, a függőségi rendszer felbomlása. Orbán Viktor nevét viszont tudni fogják, s nem csak a történészhallgatók. Mert az a 14 és fél év, amely a ciklus végére 16 évre növekszik, tekintélyt parancsoló, korszakos teljesítmény. Ezt akár azok is elismerhetik, akik folyamatosan azt hangoztatják, hogy Magyarországot nem vezeti senki, a közállapotok katasztrofálisak, Orbán Viktor rendszere pedig a pokolba vezet. Ez ugyanis politika, az aktuális haragosok is élvezik az ország adta lehetőségeket, csak abban reménykednek, hogy a megteremtett stabil alapokon később ők építkezhetnek. Hogy milyen hatásfokkal és milyen szándékokkal, azt sejthetjük.

Európa nemcsak a háborús múlttal küzd, de épp a történelmet alakítani képes állami vezetők, a történelmi személyiségek hiánya is meglátszik a kontinens jelenlegi állapotán. Mert nem csak el kell nyerni a vezetői tisztséget, ott kötelező kiemelkedően jól dolgozni, ihletetten, őrületes szorgalommal, és akkor lehet gyümölcsöző a jövő. A tagállamok vezetői között is nagyon kevés az olyan, akire történelemformáló személyiségként gondolhat vissza az átlagember, aki stabilitást tudott hozni országa életébe, ezzel pedig lehetővé tette a biztos építkezést. Jelenleg az unióban két ember emelkedik ki ilyen téren: Orbán Viktor és Angela Merkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés