A Színművészetire nem vettek fel, erre ez volt az utolsó esély

2020. november 28. 14:15

Bödőcs Tibor
Élet és Irodalom
Lehet, hogy jövőre jelentkezem.

– Milyen szakra jártál?

– Magyar szak, ELTE. Nyelvészetből épphogy átmentem, puskázva, kettessel, irodalomból már jobb voltam egy kicsit.

– Miért éppen magyar szak?

– Pestre akartam kerülni a színház és/vagy a kabaré közelébe. Mivel a Színművészetire nem vettek fel, erre ez volt az utolsó esély. Jövőre már olyan szénaszagú, pirospozsgás, vidéki gyerekeket fognak csak felvenni, amilyen voltam. Lehet, hogy jelentkezem. Szóval a magyar szak egy hatalmas olvasmánylista volt, amikről még nem hallottam, azok ott szóba kerültek. Kezdődött az egész a Pesti Barnabás utcában Adamik Tamás professzorral, aki az ókori görög-római irodalmat elemezte reggel nyolc órától, és nyolc óra tizenöt perckor már átizzadt ingben, szenvedélyesen, pingpongjátékosi mozdulatokkal topogta a ritmust, hogy a lábával verve adja át nekünk a jambusok és daktilusok lüktetését, ógörögül. Nem voltam jó tanuló, nem jártam be mindenkinek az előadására, de voltak azért olyanok, akiket sikerült hallgatnom, és megérte. Ilyen volt Margócsy tanár úr, Kenyeres Zoltán, Sipos Lajos. Szemináriumra jártam Spiró Györgyhöz is, aki mondatról mondatra elemzett műveket, a Rozsdatemetőt, Csehovot, Shakes­peare-t. Az ő óráit nagyon élveztem.

– Irigyellek érte! Akkor neked volt mestered!

– Az túlzás, mindenesetre Spiró nagyon jó tanár volt. 

– Kapcsolatban maradtál vele?

– Nem. De találkoztunk a Libri-díjátadón, ahol nehezményezte, hogy nem szerepelt a paródiakönyvemben. Ami végül is bók. Egyébként igaza volt, mert még egy kötetre való paródia összejönne ugyanolyan erős csapattal, mint az első. Spiróból is jót lehetne írni. Nagyon jó az önostorozásban, a korábbi művei gyalázásában, vagyis abban a spirómetál nevű, zúzós és kemény műfajban, amelynek az a lényege, hogy a világnak vége, pontosabban mindig is vége volt. Az SZFE körüli tragikomédia Az Ikszek paródiájáért kiált! S hogy most én is spirós öngyalázásba kezdjek, ha újraírhatnám a paródiakönyvet, rajta kívül belevenném Bukowskit, Bulgakovot, Jókait, Dosztojevszkijt, Bret Easton Ellist, Virginia Woolfot, Kafkát, Gogolt, Joyce-t és így tovább.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos nem tetszettél a Máté Péternek, azért nem vettek fel.

Szóval nem csak az SZFE, hanem az ELTE is egy rakás szerencsétlenség.

Valóban, még realtíve ő e legjobb a szörnyű felhozatalból. Legalábbis a viszolygás nem fog el nála, és igen, még meg is tud nevettetni.

A szenaszagu, videki gyerekek lenezese lenne ez a cikk? Es meg pirospozsgasak is a tetejebe, hat ezt nem hiszem el!
Meg a videkiek gurulo borondjerol kellett volna, no meg a fopolgarmesterrol, aki szinten beiratkozhatna jovore a SZFE-re. Csak az a kar es ezzel szamolni kell, hogy jovore Mate Kriszta es ferjura mar nem tanitanak ott, ezt a pechet!

Ez meg ki, hogy lenézi a videkieket? Tipikus ballib senki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés