Elrabolja a zöldfejű Nyugat a mi karácsonyfánkat is?

2020. november 27. 18:21

Ternovácz Áron
Metszet.info
Napjainkra a tömegbe hajtás, a késelések, a lövöldözések mind az ünnepek részévé váltak.

„Péntek délután van. Már alkonyodik. Sétálok a budapesti rakparton, lekanyarodom az Országház mellett. Az impozáns falak mögül már kivillannak a karácsonyfa díszei. Az ország karácsonyfájáé. A tetején ott a csillag, mint ahogyan a mi karácsonyfánkon is mindig ott van. Szinte már érzem a halászlé illatát, hallom a családom nevetését. Már az inget is kivasaltuk, éjfélkor szentmise. Itt állok a karácsonyfa előtt, és azon gondolkodom: meddig lesz még ilyen a karácsony? Elrabolja-e a zöldfejű Nyugat a mi karácsonyfánkat is?

Karácsonyi vásárból fényvásár, téli fesztivál, mesevásár. Burkás hóember egy karácsonyi plakáton. Bordeaux városában betiltott karácsonyfa-állítás. Hogyan teltek Nyugaton a karácsonyi ünnepek az elmúlt években? Félelemben. Hiszen napjainkra a tömegbe hajtás, a késelések, a lövöldözések mind az ünnepek részévé váltak. Kordonok és fegyveres őrök közé kényszerült a tömeg. Hadjárat a hagyományaink ellen? Az ajándék még jár, de meglepetést nem okoz. Hiszen aki ennek kapcsán kifejezi nemtetszését, az múltban ragadt, primitív és fasiszta-keresztény bélyeget kap.

Nyugaton a különböző kultúrából érkező bevándorlók többségének integrációja nem éppen a legjobb úton halad. Így a többségi társadalom megpróbálkozik a kulturális szakadék csökkentésével úgy, hogy gyökereit feladva kompromisszumokat próbál kötni a kisebbségi csoportok tagjaival. A túlzottan erőltetett szabadelvű gondolkodás végül a többségi társadalom önfeladását eredményezi. Ez lenne a helyes út? A kötelezően követendő nyugati modell?

Ünnepi hangulatban állok az ország fája előtt. Elmélkedek. Mi, magyarok is erre az útra térhetünk? Lehetséges, hogy egyszer a világjárvány nélküli jövőben sem tudunk majd hagyományos keretek között karácsonyozni? Vagy csak a tőlünk, illetve az évezredes gyökereinktől napról napra távolodó Nyugat önfeladó dogmatizmusáról van szó? A napokban hallhattunk egy olyan kezdeményezésről, amely Magyarországon a »vallásos meggyőződést a legszentebb magánüggyé tenné.« Ünnepi kontextusban ez mit jelenthet? A jászol nem kerülhetne a karácsonyfa mellé? Vagy nyugati mintára a fa sem kaphatna már helyet? Betiltanák a betlehemezést? Grincs szellemisége sajnos már nálunk is megvetette a lábát. Résen kell lennünk! Magyarország nem térhet erre az útra!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés