Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

2020. november 27. 09:25

A vétó megítélésében egyetért a szlovák kormány és az EU többi vezetőjének álláspontjával.

2020. november 27. 09:25
null

Zuzana Čaputová államfő szerint sértheti Szlovákia érdekeit, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolta az EU hétéves költségvetése és a gazdasági újjáépítési alap elfogadását – írja a ma7. „Ennek eredményeképpen az uniós tagállamok, beleértve Szlovákiát is, nem tudnak majd forrásokat lehívni a gazdaságuk újjáépítésére” – jelentette ki az államfő. Čaputová rámutatott, Szlovákia így egyelőre nem fér hozzá az oktatásügyi reformra, a modern technológiák bevezetésére, a környezetvédelemre és a zöldebb gazdaságra szánt támogatásokhoz.

– mondta Čaputová. Az államfő szerint a V4-es országok igyekeznek közösen fellépni olyan területeken, ahol egyeznek a nézeteik, de önállóan lépnek fel akkor, ha nincs egyetértés köztük. Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben a szintén a visegrádi csoportba tartozó Csehország és Szlovákia támogatja a költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását.

A közös V4-es álláspont nem mehet Szlovákia és az ország állampolgárainak rovására” – tette hozzá Čaputová, hangsúlyozva, hogy a vétó megítélésében egyetért a szlovák kormány és az EU többi vezetőjének álláspontjával. „Remélem, a tárgyalások során sikerül olyan megegyezésre jutni, amely garantálja az uniós költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását, és Szlovákia elkezdheti felhasználni a gazdasága talpra állítására szánt összegeket” – mondta Čaputová. Ugyanakkor hozzátette, „nem megyünk bele olyan kompromisszumba, amely veszélyezteti a jogállamiságot és annak védelmét”, mivel olyan alapvető értékről van szó, amelyet az EU összes tagországában feltétlenül tiszteletben kell tartani.

Čaputová hétfőn, november 30-án telefonon fog egyeztetni a kérdésben Věra Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével.

Címlapkép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 363 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csallokoz
2020. december 13. 09:57
Na, nem kellett sokat várni. A szlovákok gondolkodás nélkül kihátráltak a magyar V4-es kezdeményezésből, ami most nagy győzelmet aratott. Hiába, mindig is "majrés, sunyi albérlőként" viselkedtek, mert tudják, hogy a telek a miénk. Még Fico (ellenzékből) is elismerte Orbánék győzelmét.
toef36
2020. december 01. 20:05
Azt hittem eddig, Caputova értelmes elnök... Hát?
zseboszkiraly
2020. november 29. 22:01
Van pofája egy olyan állam nevében beszélni ahol a Benes dekrétumok , még ha csak papíron is , de érvényben vannak ?
PaSa
2020. november 29. 21:14
Benes dekrétum? Csak kérdem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik