Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

2020. november 27. 9:25
A vétó megítélésében egyetért a szlovák kormány és az EU többi vezetőjének álláspontjával.

Zuzana Čaputová államfő szerint sértheti Szlovákia érdekeit, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolta az EU hétéves költségvetése és a gazdasági újjáépítési alap elfogadását – írja a ma7. „Ennek eredményeképpen az uniós tagállamok, beleértve Szlovákiát is, nem tudnak majd forrásokat lehívni a gazdaságuk újjáépítésére” – jelentette ki az államfő. Čaputová rámutatott, Szlovákia így egyelőre nem fér hozzá az oktatásügyi reformra, a modern technológiák bevezetésére, a környezetvédelemre és a zöldebb gazdaságra szánt támogatásokhoz.

A jogállamiság betartása az Európai Unió egyik alapértéke és pillére, ennek betartása nélkül nem lehet élvezni az uniós tagság előnyeit”

– mondta Čaputová. Az államfő szerint a V4-es országok igyekeznek közösen fellépni olyan területeken, ahol egyeznek a nézeteik, de önállóan lépnek fel akkor, ha nincs egyetértés köztük. Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben a szintén a visegrádi csoportba tartozó Csehország és Szlovákia támogatja a költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását.

A közös V4-es álláspont nem mehet Szlovákia és az ország állampolgárainak rovására” – tette hozzá Čaputová, hangsúlyozva, hogy a vétó megítélésében egyetért a szlovák kormány és az EU többi vezetőjének álláspontjával. „Remélem, a tárgyalások során sikerül olyan megegyezésre jutni, amely garantálja az uniós költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását, és Szlovákia elkezdheti felhasználni a gazdasága talpra állítására szánt összegeket” – mondta Čaputová. Ugyanakkor hozzátette, „nem megyünk bele olyan kompromisszumba, amely veszélyezteti a jogállamiságot és annak védelmét”, mivel olyan alapvető értékről van szó, amelyet az EU összes tagországában feltétlenül tiszteletben kell tartani.

Čaputová hétfőn, november 30-án telefonon fog egyeztetni a kérdésben Věra Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével.

Címlapkép: YouTube

Összesen 309 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hadd mondja csak, hasonlóan a szlovák külügyminiszterhez: „Nekünk Szlovákiában most úgy tűnik, hogy ezt a jogállami rendszert elfogadható módon állították be” ...
Még pár ilyen mondat, pár év, és a szlovákok fogják kérni, hogy csatlakozhassanak Magyarországhoz.
De csak, ha 22-ben nincs árokba borulás a liberális Budapesten és az országban...

Az semmi, de még az is lehet, sőt, remélhetőleg, túléled ezt a tákolmányt. Attól persze, h. hogyan lettek létrehozva, a D-i határok mentén homogén magyar tömbbel, még lehetnének nagyon is normálisak. Amit a kettős állampolgárokkal csináltak,. abban is volt valami egészen önreflexió nélküliség.

Szlovákia nem kap a pénzpiacról hitelt?
Miért kell az uniós támogatásokat olyanhoz kötni melynek fogalma vita tárgyát képezi?

Ha valamelyik tagország nem megfelelően használja fel a támogatásokat, most is van megfelelő szankció.
A jogállamiság megsértésére is van az Alapszerződésben, mely szerint amelyik tagország megsérti a jogállamiságot meg lehet tőle vonni a szavazati jogot.

Akkor mégis most mi van a háttérben?

,,Zuzana Caputová államfő szerint sértheti Szlovákia érdekeit, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolta az EU hétéves költségvetése és a gazdasági újjáépítési alap elfogadását,,

Miért állítja feltételes módban?

A vétójogot az Unió Alapszerződése biztosítja. Ezek szerint a biztosított vétójog, jog sérti Szlovákia érdekét?
Nem Magyarország és Lengyelország blokkolja a költségvetés és az alap elfogadását, hanem az EP, mert meg akarja változtatni az Alapszerződésben foglaltakat. Ez azonban csak a tagországok egyhangú döntésével lehetséges.
Fogadja el az EP az állam- és kormányfők korábbi döntését és máris el van fogadva a költségvetés és a helyreállítási alap.

Az Európai Bizottság a Bíróság előtt kísérli meg rávenni Szlovéniát az EU hulladékjogi előírásainak betartására. Az ügy egy Lovrenc na Dravskem polju közelében található illegális hulladéklerakóval kapcsolatos, ahol 2006 óta több mint 40 000 tonna hulladék található. A telepen 2007-ben és 2008-ban nagyobb tűzeset volt.

Az európai uniós hulladékjogi előírásoknak nem megfelelő hulladéklerakók veszélyeztethetik az emberek egészségét és a környezetet. A tűzveszély mellett említést érdemel, hogy a kérdéses telep kifejezetten rossz helyen van, mert nem messze tőle húzódik egy nagyfeszültségű elektromos vezeték, és a területen található az ország egyik legnagyobb ivóvízkészlete. Szlovénia korábban vállalta, hogy megoldja a problémát és felszámolja a telepet, de a folyamat lassúsága most arra sarkallta a Bizottságot, hogy a Bíróság előtt lépjen fel Szlovéniával szemben.
https://ec.europa.eu/commissio..

Az összes tagállammal kapcsolatban indított eljárást az EU. Ilyen alapon egyik ország sem teljesítette a jogállamiság kritériumát és vissza lehetne tartani a kifizetéseket. Ekkor még nem beszélünk a több százról amely folyamatban volt és sok még ma sem zárult.

Egy holland liberális újságokat olvastam, ja nem, egy államfői székbe ültetett Soros aktivistát. Lehet Sorost támadni, de hálózatépítésben utolérhetetlen zseni. No meg persze az üzleti életben is.

Szerintem, ez csak 1 vélemény Szlovákiából.
Szerintem sokan vannak akik a magyarokkal és a lengyelekkel értenek egyet és a V4 erősödése az érdekük!

Mi most hála a miniszterelnökünknek, a saját érdekeinket tartjuk szemelőtt.
Jobb lenne, ha ti is beszállnátok és nem kizárólag a saját érdekeiteket tartanátok szemelőtt.

A mögötte lévő aranyórát egy magyar nemestől rabolták. Nem kéne visszaadni mielőtt bármit is szólnál?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés