Az EU nem egy birodalom

2020. november 27. 20:33
Azelemzőszemével
Facebook
Krízis idején a legköltségesebb a demokrácia működése.

„Ebben az olvasatban épp az európai uniós intézmények terjeszkednek túl az alapszerződéseken, végeznek burkolt szerződés-módosítást, zsarolnak egyes tagállamokat. Ez élesen szembemegy a főáramú nyugati állásponttal, ami az európai értékek kikényszerítésére hivatkozva újabb jogállamisági eljárási mechanizmust építene be, helyezne kondicionalitásként a kifizetések elé.A lengyel és a magyar hivatalos álláspont a júliusi EU-csúcs megállapodásához való visszatérés, és a pénzügyi-politikai termékkapcsolás elvetése: »a joguralommal összefüggő szabályok megalkotása a válságkezeléshez nem szükséges«. A korábban meglebegtetett vétó már nem a »puha« zsarolás eszköze, hanem politikai realitás. A kormányfő szavaival élve, számára politikai »öngyilkosság« volna, ha engedne a feltételeknek.

A lengyel-magyar vétó és kölcsönös garancianyújtás egy olyan gordiuszi csomó, amit csak tárgyalásos úton lehet átvágni. Valójában épp az ilyen helyzetekből tűnik ki igazán: az EU nem egy birodalom, a saját jogi-eljárási eszközei (a vétó is ezek közé tartozik) kötik a szereplők kezeit, és uniós szinten kompromisszum-kényszert teremtenek. Krízis idején a legköltségesebb a demokrácia működése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt kihagyta, hogy arra is van lehetőség, hogy a két vétózót kihagyják és 25-en döntsenek . Amúgy demokratikusan.......

Sassoli birodalmat építene

Azert elismeresre melto az europai urak talpanak ilyen szorgalmas es buzgo nyalasa. Remelem, felfigyelnek ott egy ekkora buzgalomra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés