Amikor vége az utolsó dalnak is: fájdalmas búcsú Balázs Fecótól

2020. november 27. 11:18

Sal Endre
Újságmúzeum
Fecó! Ez nagyon nincs jól, előbb Benkő Laci, Mihály Tamás, most meg te…

„Nem is olyan régen hosszan beszélgettünk. Akkor még semmi bajod nem volt. És vigyáztál is magadra, hiszen volt az a fránya szívbetegséged, amely megijesztett s lassítottál. Eldobtad a cigit, kevesebb fellépést vállaltál.

Ültél velem szemben egy kávézóban, a védjegyként szolgáló sapkában és napszemüvegben. És emlékeztél. Emlékeztél azokra a legendás időkre, amikor 1972-ben az imádott bandáddal, a Taurussal az Ifjúsági Parkban léptetek föl. Telt ház volt, talán még Pesten is a ti zenéteket hallgatták, amely új volt, vérbeli progresszív rock, amit imádtál. Addig a koncerteken leginkább ültek a tinik, erre jött a Taurus és mindenki csápolt, tombolt, s úgy érezte, hiába a vasfüggöny, meg a bezártság, itt a zene! Ott volt a színpadon Som Lajos, aki mindent tudott a basszusgitárral és Radics Béla, a meg nem értett zseni, a szólógitár virtuóza, akit sajnos szépen lassan megölt a közeg és átitta magát a túlvilágra.

Meséltél a gyerekkorodról is. A ferencvárosi Ernő utcai, gangos bérházról, ahová akkor kerültél, amikor az imádott édesanyád már nem élt. Négyéves voltál mikor meghalt. Soha nem tudtad feldolgozni, s szerinted pont azért lettél érzékenyebb az átlagnál, mert a hiánya gyötört és mert kiskorodban sokat betegeskedtél. Ott a Ferencvárosban talált rád a zene, a Bakáts téri zenei általánosba jártál, s sokáig úgy volt, meglehet, a komolyzene lesz a te világot. Aztán úgy alakult, hogy a könnyűzenében lettél legenda.

Az sem véletlen, hogy amikor megalakítottad a Korált, azt akartad, hogy az ifi parkban lépjetek fel először. Ott, ahol hat évvel korábban a Taurussal zenéltetek. És a Korál is sikeres lett, te pedig a lírai rock nagykövete lettél. Sírtunk, nevettünk a koncerteken, nekünk szólt minden sor, amit énekeltél és amit Horváth Attila, a jó barátod írt neked és veled együtt voltunk szerelmesek, boldogok vagy boldogtalanok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés