Visszaváltósak lesznek az üvegek, dobozok és palackok

2020. november 26. 7:33
Visszatér az üvegvisszaváltás, a palackok és a fémdobozok fontos másodnyersanyagok lehetnek – közölte a csütörtöki Magyar Nemzet.

Ha nő a gazdaságba visszaáramló másodlagos nyersanyag mennyisége, csökken a nyersanyagimport-függőség és erősödik a versenyképesség. A magyar lakosság 85 százaléka támogatja a PET-palackok betétdíjazását – írta a lap.

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon.

A dokumentum előzményeként a kabinet februárban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik fő eleme az illegális hulladéklerakás felszámolása, valamint az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása – áll a javaslat indoklásában.

A kötelező visszaváltás várhatóan 2023. július 1-jétől lép életbe.
   

A szigorítást a környezetvédelmi megfontolás mellett a hatékonyabb erőforrás-gazdálkodás is indokolja: az országok jelentős mennyiségű potenciális másodnyersanyagtól esnek el az újrahasznosítás hiánya miatt – írta a Magyar Nemzet.  A helyzet kezelésére európai uniós szabályozási hullám indult. A tervek szerint az átalakítások nyomán új munkahelyek jöhetnek létre a hulladékgazdálkodást és a körforgásos gazdálkodást érintő területeken, valamint csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Emellett erősödhet az Európai Unió hulladékgazdálkodási és újrafeldolgozási ágazatának versenyképessége, ugyanis mivel nagyobb mennyiségű másodnyersanyag kerülhet vissza a gazdaságba, csökkenhet a nyersanyagimport-függőség. A magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatók legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével – idézte a Greenpeace a ZRI Závecz kutatóintézet ezer ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményét.

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője azt mondta, hogy a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumíniumdobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben, de az üvegpalackok újrahasznosítási aránya is elkeserítően rossz. Magyarországon évente több mint egymilliárd PET-palack kerül a szemétbe –olvasható a lapban.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért kár volt újra regisztrálni
X

Úgy vagyok vele, hogy gazdasági problémákat gazdasági eszközökkel oldjunk meg, ne társadalmiakkal, az externáliák okoztak problémákat az externáliák bevonásával kell megoldani.
Viszont a szemetelés (petpalack elégetése, üvegpalack széttörése) az társadalmi probléma, ezért azt társadalmi eszközökkel kell megoldani, mint például a szemetelés büntetésével és a szemét összegyűjtésének jutalmazásával (mint amilyen a betétdíj)

https://eur-lex.europa.eu/lega..

Csak szólok, hogy az Unió már 1994-től ír elő a csomagolási hulladékokra kötelező hasznosítási/újrafeldolgozási arányokat. A 2018-s módosítás már 70%-s újrafeldolgozási arányt kíván meg (ezen belül külön értékek vannak anyagfajták - múa. fémek, papír, fa etc.- szerint meghatározva) Az irányelv és módosításai egyébként támogatják az újrahasználatot és az irányelveket 18 hónapon belül be kell/kellett vezetni a tagállami ( a magyarba is) jogrendbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés