Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

2020. november 26. 16:24
„A politika dolga, hogy finanszírozza a színházat” – írta az SZFE ex-oktatója.

„Újabb öt évig Máté Gábor vezetheti a Katona József Színházat. A budapesti frakciók többségének támogatásával Karácsony Gergely főpolgármester 2020. november 26-án újabb öt évre Máté Gábort nevezte ki a Katona József Színház élére” – számol be a színház Facebook-oldala alapján a 24.hu. A színész, rendező 2021. február 1. és 2026. január 31. között töltheti be az ügyvezetői pozíciót.

Amióta átvettem a színház irányítását, igyekeztem megtartani mindazt, ami jó volt és megpróbáltam változtatni azon, amit kevésbé tartottam jónak. Ez volt a motivációm tíz évvel ezelőtt, és ez most is, amikor igazgatói pályázatomat írom. Ez maradt annak ellenére is, hogy a társadalmi, politikai, strukturális helyzet nem lett könnyebb, sőt… Ez maradt annak ellenére is, hogy egyre kevesebb lehetőséget látok színházi emberként, hogy nyugodt körülmények között dolgozhassunk, hogy a Katona József Színház érdemei szerint legyen honorálva fenntartói oldalról (…) Meggyőződésem, hogy a színház a politikának nem lehet kiszolgáltatott. A politika dolga, hogy finanszírozza a színházat. Ennyi – írta Máté többek között a nyilvánosságra hozott igazgatói pályázatában. A tavalyi önkormányzati választások után bevezetett új színháztörvény nyomán a Katona azon fővárosi színházak közé került, amelyet Budapest egymaga, állami támogatás nélkül finanszíroz, hogy ne kelljen beleszólást adnia a kormánynak – például az igazgató kinevezésébe.

Máté Gábor a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium kinevezése után, szeptember elején adta be a felmondását a Színház- és Filmművészeti egyetemen, ahol azt megelőzően 27 évig tanított. 

(24.hu)

Címlapkép: Youtube

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A francot! Privatizálni kell az összes szinházat és majd a PIAC finanszírozza!

Válaszok:
pollip | 2020. november 26. 22:32

Úgy gondolja, hogy az állam pénzéből szidja az államot.
Vulgarisan azt mondanánk, hogy ahonnan eszünk, oda nem ........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés