Gulyás: Maradnak az eddigi intézkedések

2020. november 26. 10:05
Rossz híreket kapott a kormány a Pfizertől: először az Egyesült Államokba szállítják a vakcinát, ha kész lesz. A miniszter az EU-s költségvetésről szólva elmondta: a kormány nem kapott elfogadható ajánlatot, továbbra is áll a vétó.

Szerdai ülésén értékelte a kormány a november 9-én bevezetett, a koronavírus terjedését lassítani hivatott korlátozásokat. A döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Vírushelyzet

Magyarországon azt látjuk, hogy az új fertőzések száma 3000 és 5000 között alakult, ami azt jelenti hogy állandósult, konstans adatokat mutat”– kezdte a sajtótájékoztatót Gulyás, aki hozzátette: a több tesztelés miatt lehet kiugró a mai 6000-es adat.

A kormány úgy döntött, az eddigi intézkedéseket tartja fent, jövő héten újra áttekintik a helyzetet – derült ki a miniszter szavaiból. Leszögezte: a kézzelfogható megoldás a vakcina lesz, ami már igen közel van, ezért a kormány számos helyen tárgyal az oltóanyag beszerzéséről.

„Ingyenes és nem kötelező lesz a vakcina beadatása. 12 millió feletti vakcinát kötött le a kormány a világ több részén” – mondta Gulyás. Úgy tűnik, Kína áll a legelőrébb az oltóanyag tesztelésében. Rossz hír, hogy a Pfizer először Amerikában fog először oltani, és nem Európában. „Minden jól mutatja, hogy a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak, nincsen szó szolidaritásról” – tette hozzá. „Az egészségügy képes ellátni a feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások” – mondta Gulyás. 

Uniós pénzek

Gulyás arról is beszélt, hogy elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól függően lehessen folyósítani uniós pénzeket. Kijelentette, hogy 4 milliárd eurót kap évente az ország, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból. „Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó” – mondta. „Az egyetlen feltétel a közös piac” – jelentette ki a miniszter. A magyar kormány szerint

a jogállamisággal kapcsolatos javaslatcsomag ellentétes a Lisszaboni Szerződéssel, mely a 7-es cikk szerinti eljárást szabályozza. 

Ezután az újságírói kérdések következtek, amelyeket Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő olvasott fel.

BKV és Amerika

„Az MKIK-nak volt egy radikális javaslata a helyi iparűzési adó elengedéséről, de erről egyelőre nem született kormánydöntés. A kormány egyébként is mindent megtesz a cégek terheinek könnyítése érdekében” – mondja a miniszter a kamara javaslatáról. 

Az amerikai adminisztrációnak is joga van a bevándorlásról dönteni, és ezt Magyarország elfogadja, és nem kíván az amerikai belpolitikába beleszólni, de ezt fordítva is elvárja.

Gulyás közölte, hogy Magyarországon az ország vezetésére azoknak kell vállalkoznia, akiket négyévente megválasztanak. Mindezzel Biden azon kijelentésére utalt, miszerint Amerika készen áll a világ vezetésére.

„Nem kaptunk olyan ajánlatot, ami alapján a magyar kormány számára elfogadható lenne az uniós költségvetés és a mentőalap, vagyis

továbbra is úgy áll a dolog, hogy Magyarország vétózni fog” – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely. 

„Nincs olyan nemzetközi támadás, aminek a magyar ellenzéki pártok ne vállnának örömmel a részeivé” – mondta Gulyás Dobrev Klára legújabb akciójáról. „A korrupciónak egy olyan nyílt és leplezetlen formája, ami teljesen vállalhatatlan” – mondta Gulyás a BKV gyanús busztenderéről. 

„A kormány dolgozik azon, hogy a járványhelyzet alatt megoldást találjon a táppénzszabályok módosítására. Ahol karanténhatározat miatt kell kisgyermeknek otthon maradnia, ott indokolt a szülőnek otthon maradnia vele” – emeli ki a miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre. „Az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőzödött meg, és 15-en haltak meg március óta” – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Olyan helyzet nem állhat elő, hogy 2021-ben ne érkezzen uniós forrás Magyarországra, még a 2014-21-es időszakra is lesz több százmilliárd forintos támogatás, illetve 500 milliárd forintnyi agrártámogatás is érkezhet. Emellett az uniós források egy része elérhető a bázisalapú finanszírozással is.

„Magyarország finanszírozása biztosított, ha a nemzetközi pénzpiacokról 2023-ig nem veszünk fel egy fillért sem, akkor is” – jelentette ki a miniszter kérdésre válaszolva.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az oktatási intézményekben nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót. Indokolt a táppénzszabályokat egyszerűsíteni az oktatási intézményekben. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a 100 százalékos táppénz. Ilyen irányú módosítást tervez a kabinet. 

A választási törvény módosítása kapcsán Gulyás kijelentette, hogy azért támogatták, mert hatékonyabb lépés a kamupártok elleni küzdelemben. „Az ellenzék számára sem sérelmes, mivel egyébként is együtt akartak indulni” – tette hozzá. 2021-re nem tervezi a pártok állami támogatásának a megvágását a kormány – derült ki a miniszter szavaiból.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszi, ezt nem tudtam, fontos info! Egy szava sem lehet senkinek ettől kezdve!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés