Óriási béremelés jön a háziorvosoknál is

2020. november 26. 13:02
A kormány szerdai határozata 50 százalékkal emeli a háziorvosi ellátás kiadásait 2021-ben.

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is béremelésben részesülnek 2021-ben – derül ki a kormány szerdán megjelent határozatából, amelyet a Portfolio szúrt ki.

A szerda esti „Kormány 1848/2020. (XI. 25.) Korm. határozata az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremeléséhez szükséges 2021. évi forrás biztosításáról” címmel megjelent határozat négy pontból áll.

1. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós EMMI miniszter és a határidő 2021. december 31.

2. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.

3. A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot” a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően.

4. Egyúttal pedig a pénzügyminiszternek a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről.

A hírről beszámoló Portfolio megjegyzi: „a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet nem kevés összeg általában sem ha költségvetési kiadási többletként vizsgáljuk az összeget. Ha pedig ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben jelenleg a Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepel, akkor egyenesen óriási emelésről beszélhetünk”.

A költségvetési forrásokat tekintve ez a háziorvosi finanszírozás 50 százalékos emelését jelenti a jövő évre nézve.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na igen, de az a "vészhelyzeti időben" történő átvezénylés valahogy kimaradt a vonatkozó jogszabály szövegéből.
Vajon miért???? Az egy dolog, hogy a Párt politikusai mit mondanak. A valóság az, amit a jogszabály leír.
A többi csak rizsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés