Magánállam közpénzből

2020. november 25. 15:06

Schiffer András
hvg.hu
A kérdés változatlan: elvesztette közpénz jellegét? Nem feltétlenül.

„A legújabb kormányzati kommunikációs termék, a Kilencedik Alaptörvény-módosítás egy új, (3) bekezdéssel egészítené ki az Alaptörvény 39. cikkét, mellyel alaptörvényi szinten definiálná a közpénz fogalmát: »Közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.« Jelenleg az Alaptörvény 39. cikk a következő rendelkezéssel zárul: »A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.«

A nemzeti vagyon fogalmát az Alaptörvény eddig is rendezte: »Az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon« (38.cikk /1/ bek.). A töretlen alkotmánybírósági gyakorlat pedig tulajdonként kezeli – többek között – a társasági részesedéseken kívül, a vagyoni értékű jogokat, várományokat is. Mindezek nyilvánosságát a módosítás eleve nem érinti.

A korábbi Alkotmány egyáltalán nem rendelkezett a közpénzügyekről, így értelemszerűen a közpénzek nyilvánosságáról sem (a felettébb hézagos gazdasági alkotmányosság lett egyébként a rendszerváltó alkotmányozás egyik nagy tehertétele). A '92-es adatvédelmi törvény (Avtv.) az Alkotmány 61.§ -ban biztosított információszabadság mint alkotmányos alapjog érvényesítése érdekében biztosította a közérdekű adatok, s ebben a körben a közpénzekre, közvagyonra vonatkozó információk megismerését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jogászkodjunk.

Megszűnik e a közpénz közpénz jellege, ha egy magántársaság vissza nem térítendő költségvetési támogatást kap?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés