Az LMP elfogadhatatlannak tartja az önkormányzatok elleni intézkedéseket

2020. november 25. 11:30
Keresztes László Lóránt frakcióvezető kijelentette: a kabinet nem a városvezetőket, hanem a helyben élőket hozza nehéz helyzetbe.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja mindazokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek eddig sújtották az önkormányzatokat, de azokat is, amelyek ezután vonnának el forrásokat a településektől.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette: a kabinet ezekkel nem a városvezetőket, hanem a helyben élőket hozza nehéz helyzetbe, hiszen őket éri hátrányosan, ha nem megfelelő a közösségi közlekedés, a bölcsődei, óvodai ellátás, az ivóvíz vagy a közvilágítás. A politikus kifogásolta, hogy a kormány már hetek óta nem ad egyértelmű választ arra, tervezi-e a helyi iparűzési adó felfüggesztését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőjének javaslatára. Szerinte ezzel a teljes önkormányzati rendszer összeomlását kockáztatná a kormány. Emlékeztetett: a települések már elvesztették a gépjárműadó bevételt, az állam pedig a helyi közösségi közlekedés támogatásából is kivonult idén. Emellett a víziközmű adó is sújtja az önkormányzatokat.

A további elvonásokat a polgármesterek országszerte elutasítják – hangsúlyozta, hozzátéve: az MKIK vezetőjétől érkező javaslatot a budapesti iparkamara vezetője, valamint a pécsi Fidesz-frakció vezetője is elfogadhatatlannak tartja. Szerinte ugyanakkor az ügyben a baranyai kormánypárti országgyűlési képviselőknek is meg kell szólalniuk: Hoppál Péternek, Nagy Csabának, Bánki Erikek és Hargitai Jánosnak.

Leszögezte: még a szándékát is elutasítja annak, hogy a helyi szolgáltatások kapcsán felmerüljön az államosítás ötlete.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés