Őrizetbe vették a Jehova Tanúi felekezet több vezetőjét Oroszországban

2020. november 24. 17:02
Az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben már szélsőséges szervezetnek minősítette a felekezetet.

Az intézkedés oka, hogy a felekezet 2019 júniusában titokban irányítóközpontot hozott létre Moszkvában, valamint regionális csoportokat dacára annak, hogy az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek minősítette a Jehova Tanúit. Az őrizetbe vettek számát az SZK nem közölte, csak annyit, hogy a hatóságok húsz régióban tartottak házkutatást és állítottak elő gyanúsítottakat. Az SZK szerint a hívők egy moszkvai lakásban titkos összejöveteleket tartottak, a felekezet kiadványait tanulmányozták, és megpróbáltak követőket toborozni a fővárosban és más régiókban.

Az ügyben szélsőséges szervezet tevékenyégének szervezése címén indult eljárás, amiért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az elmúlt három év alatt a hatóságok a Jehova Tanúi többtucatnyi szervezetét számolták fel, az intézkedések gyakorlatilag az ország minden régióját érintették.

(MTI)

Címlapképünk illusztráció. A képen keresztelőmedencében merítkezik meg a Jehova Tanúi egy tagja a koppenhágai Broendby Stadionban. Fotó: MTI/EPA/RITZAU SCANPIX/Ida Marie Odgaard

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oroszország NEM akar olyan sokszínű lenni vallásilag, mint az Egybesült Államok.

Ha nem, hát nem. Végső soron a kormány kormányoz. Illene elfogadni. Végtelen terek vannak máshol, ahol szabadon tevékenykedhetnek, oda kell menni.

Van Oroszországnak vallása, az ortodoxia és nyilván sok más, amit nem minősítettek szélsőségesnek.

Itt, Magyarországon talán kicsit sokféle is elismert, igaz, külső politikai nyomásra. Jobb lett-e ettől, itt, nekünk?

Nyilván nem jött le a kommentemből, h. speciel a Jehova nálunk is meg-megjelenő hívei tiszteletem tárgyai, akikkel barátságosan váltok szót, azzal, h. az örömhír már eljutott hozzánk.

Nem erről van szó, hanem úgy gondolom, h. ha Oroszországnak kormányzatilag nem kellenek, akkor ebbe akár bele is lehetne nyugodni.

Az ortodox szekta nem tűri a konkurenciát, csak ennyiről van szó.

Mintha olvastam volna, h. be sem engedték.

Hát, tudom, ez az igazi ok,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés