A pornó baloldali ügy

2020. november 24. 9:34

Bakó Júlia
Mérce
Az alapvetően szexista és rasszista kapitalista rendszerben hogyan értelmezhető a választás szabadsága.

„A legtöbb baloldali nézet mára magáévá tette a feminizmus patriarchátus kritikáját, és fellép a férfiak domináns társadalmi szerepével szemben. Ha pedig ezt a patriarchátuskritikát a baloldali médiakritikával egészítjük ki, meg is kapjuk a pornóellenes álláspontot – mondja Dines és Jensen.

Azok a baloldaliak, akik máskor a minket körülvevő rendszerek és hatalmi struktúrák fáradhatatlan kritikusai, gyakran válnak hirtelen liberálissá, ha a pornó kerül szóba. Mégpedig főleg azért, mert pornót baloldali férfiak és nők is néznek, akiknek kétségtelenül  nehéz azzal szembesülni, hogy a saját szexuális szokásaik ellentmondásba kerülnek azokkal a politikai és ideológiai nézetekkel, amelyeket az élet más területén elfogadhatónak tartanak és hirdetnek. Ezért történhet az, hogy a máskor alapos kritikai elemzéseket a baloldalon is olyan nézőpontok váltják fel, amelyek az egyén választásaira koncentrálnak – legyen az az egyén döntése arról, hogy pornót néz, vagy hogy pornóban szerepel. Ezek viszont figyelmen kívül hagyják azokat a társadalmi, politikai és gazdasági rendszereket, amelyekben ezek a választások létrejönnek.

Pedig éppen azt kellene vizsgálni – a pornó esetében is -, hogy az alapvetően szexista és rasszista kapitalista rendszerben egyáltalán hogyan értelmezhető a választás szabadsága. A pornó nem lehet a baloldali kritikák vakfoltja, nem lehet az a kivétel, aminek esetében a baloldal szemet huny a máskor élesen kritizált szexizmus, rasszizmus, médiahegemónia és a hatalom elnyomó működése felett. A pornó baloldali ügy, és ideje elkezdeni vele foglalkozni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyugi! Majd lesz progresszív, baloldali pornó is. A melegpornót meg már eleve az, azt biztosan nem merik támadni, már most sem. A heteropornónak meg az lesz a feltétele, hogy kellő számú - a rasszista, fasizta patriarchátust elítélő - jelszó legyen látható az aktus hátterében.

Kisanyám, egyszer póbáld meg egy férfival is, hidd el, megéri!

Szerintem röhögjünk!
Peresze húsz éve még azon röhögtünk volna, ha azt mondják, hogy az ember nem férfi meg nő, hanem vagy 20-30 vagy mittudom én hány neműek vagyunk.

Egy egy ilyen figura feltűnése még megmagyarázható lenne, de hogy egész iparág alakul ki akörül, hogy futószalagon termelje ki ezeket az ún. balos értelmiségi aktivistákat, az nem fér a fejembe. Komolyan mondom, egyszerűen nem értem, hogy hogyan működik ez a dolog. Egyszerűen nem értem a jelenség dinamikáját.

Az államnak nyilván semmi haszna nincs ebből a fajta kritikából, amelyik minden jelenséget ugyanazon a szemüvegen keresztül néz, a hatalom szemszögéből, még a kibaszott pornót is. Ezért akarják lebontani a "rendszert". De ha a rendszer ilyen hatalommániás, miért eteti ezt az állatfajtát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés