Miért írtam könyvet a szorongásról koronavírus idején?

2020. november 23. 19:30

Vona Gábor
Facebook
Belegabalyodunk az életbe. Így próbálunk boldogságot kuncsorogni.

„Miért írtam könyvet a szorongásról koronavírus idején?

Több mint két hónapja, hogy megjelent a könyvem és nagyon örülök, hogy már sokan elolvasták. Ami azonban még nagyobb boldogság nekem, azok a visszajelzések.

Tudtam, hogy ez a könyv nem a széles közönségnek szól, hiszen még a legintelligensebb, legolvasottabb ember is tagadja a halált legbelül. Nem akar tudni, hallani, olvasni róla. Hiszen mindannyian ezt tesszük. Ettől vagyunk emberek. Hogy tudatalatt szorongunk az elmúlás értelmetlenségétől. Elfojtjuk, tagadjuk, átfestjük.

Belegabalyodunk az életbe. Így próbálunk boldogságot kuncsorogni. Ki így, ki úgy. Ki művészettel, ki Istennel, ki szórakozással, ki droggal, ki a szerelem hajszolásával, ki online jelenléttel, ki kétségbeesve, ki depresszióval. Mindegy valahol, csak ne kelljen szembenézni azzal, hogy kik vagyunk valójában. A szorongásunk ős-okával.

És akkor jövök én, és éppen arról írok a könyvemben, amitől egész életünk során menekülünk? A halálról? Ráadásul egy ilyen nyomasztó időszakban? Igen. Hihetetlenül kockázatos bepillantani a függöny mögé, mert életünk színdarabja elveszítheti a varázsát. De mi van akkor, ha az életünk színdarabjának igazi varázsa éppen akkor valósul meg, ha a függöny mögé nézünk és megértjük, hogyan működik a színház? Ráadásul most, amikor amúgy is tönkretette a világ a színdarabunkat...

Jelenleg, a vírusjárvány idején a »kulturális fájdalomcsillapítók« – szórakozás, koncertek, előadások, események, utazások, misék, sport, uszodák, ünnepi készülődés, könyvtárak, kocsmák, gyűlések stb. - visszaszorulnak az online térbe. Ezzel pedig egyre inkább varázstalanodik életünk színdarabja. Szépen lassan erősödik rajtunk a szorongás.

A koronavírussal nem csak az a baj, hogy minden nap felhívja a figyelmünket a mulandóságunkra, hanem sokkal inkább az, hogy mindazt tönkreteszi, amit korábban ezzel az érzéssel szembeállítottunk.

És ezért (is) kell a függöny mögé nézni. Hogy jobban megértsük önmagunk egy korban, amikor elveszítjük önmagunkat. Hogy jobban megértsük az illúzióinkat, amikor elveszítjük az illúzióinkat. Hogy jobban megértsük a kultúrát, amikor elveszítjük a kultúránkat. A könyvem ezért a halálról íródott, de az életről szól. Hogy hogyan meneküljünk meg pontosan annak a segítségével, ami elől menekülünk.

,»Aki folyvást azon fáradozik, hogy életét megmentse, elveszíti, aki ellenben elveszíti, az megmenti.« Lukács 17,33

Mindenkinek ajánlom a könyvem, akiben megvan a bátorság, hogy ne mások, hanem a saját illúzióit vizsgálja meg. Aki szembe mer nézni azzal, amiről minden el akarja terelni a figyelmünket. A halálszorongással. És természetesen nem ajánlom senkinek, aki az életében biztonsági játékot játszik. Számukra túlságosan is felkavaró lenne.

A könyv megvásárolható a Libri és a Líra boltokban, valamint megrendelhető a https://vonagabor.hu/product/konyv/ oldalon.

Az itt rendelőknek névre szólóan dedikálom a kötetet és ajándék könyvjelzőt is küldök. Továbbra is várom a visszajelzéseket!

#migahalalelnemaraszt”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Leveles László - 2020/11/05

Tetszett a könyv. Letehetetlen. Továbbá lenyűgözött a széles szakirodalom, amelyet a szerző használt. Hiteles mű!
"

Engem meggyőzött! :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés