Ki kormányzott jól? Gyurcsány vagy Orbán?

2020. november 23. 14:47

Gréczy Zsolt
Facebook
2010 óta háromszorosára nőtt a szegény nyugdíjasok száma.

„2010 óta háromszorosára nőtt a szegény nyugdíjasok száma. Forrás: KSH 2020. november. Most akkor ki kormányzott jól? Gyurcsány vagy Orbán?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Többen vannak az átlagbérhez viszonyítva keveset kapó nyugdíjasok. Elsősorban azért, mert növekedtek az átlagbérek és a nyugdíjak csak az infláció szerint növekedtek.

Grézzynek kuss, ne szóljon bele a nagypolitikába, mert egyébként sem ért hozzá. Ilyen fokú saját maga lejáratása minket már nem érdekel.

Ez az idióta Gréczy olyan mint a kádárizmus: akkor nem volt munkanélküliség, de ettől még Kádárék nem tudtak kormányozni...Gyurcsány sem tud. Orbán tud.

Bebeszélni a lakosságnak, hogy sz.rul él, ez még Orbánnak sem jött be 2006-ban. 2008-tól viszont mondani sem kellett. Csináljátok csak, jó az irány!

Gréczy Zsolt és elvtársai azzal a bizonyossal játszadozzanak ne a nyugdíjasokkal. Abból a ,,bizonyosból,, talán még valamit ki tudnak sajtolni.

A számokkal kapcsolatban a KSH 2020. novemberi kiadványában találhatunk adatokat.
http://www.ksh.hu/docs/hun/xft..
A privatbankar.hu pedig egy cikkben foglalkozik a témával kapcsolatban.
https://privatbankar.hu/cikkek..

Az adatokkal nincs probléma. Más a helyzet az ok keresésével, amellyel egyik sem foglalkozik.
2010 előtt a munkanélküliek száma 700-750 ezer között mozgott. Ezek többsége 60 éven feletti volt, így 2010 után mentek nyugdíjba. Mivel alacsony volt a munkába töltött évek száma és a jövedelem is, így alacsony lett a nyugdíjuk. Ezen túl 2009-ben a Gyurcsány-Bajnai kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat, amely az alacsonyabb nyugdíjasok számát tovább növelte.
Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a növekedés oka elsősorban a Gyurcsány kormány nem megfelelő kormányzása.

Továbbá még van egy másik adat amelyik befolyásolja a változást. Ehhez azonban figyelembe kell venni a relatív jövedelem számítását, ahova a nem nyugdíjasok is beszámítódnak.

,,Relatív jövedelmi szegényeknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2019-ben ez az összeg 13 százalékkal magasabb volt az előző évinél, 105 259 forint a 2018-as 93 312 után. Mindez lefordítva annyit tesz, hogy aki ennél a 105 259 forintnál kevesebb jövedelemből gazdálkodik hónapról hónapra, azt a statisztika is szegénynek tekinti.,,

Ez pedig azt jelenti: Amennyiben a keresetek nagyobb mértékben növekednek, mint a nyugdíjak akkor egyre többen kerülnek a relatív jövedelmű szegények közé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés