LMP: A kormány meg akarja fojtani a településeket

2020. november 22. 13:10
Kanász Nagy Máté szerint az iparűzési adó beszedésének felfüggesztésével a kormány valójában nem a kis- és középvállalkozásokat akarja segíteni.

Az LMP szerint a kormány az iparűzési adó beszedésének felfüggesztésével valójában nem a kis- és középvállalkozásokat akarja segíteni, hanem az önkormányzatok akarja megfojtani – mondta a párt társelnöke vasárnap, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, az iparűzési adó felfüggesztésének ötletéről ugyan a „kormány árnyékminisztere”, Parragh László iparkamarai elnök beszélt, de valójában azt Orbán Viktor miniszterelnök gondolta ki azzal a céllal, hogy megbosszulja a legutóbbi önkormányzati választás ellenzéki sikerét.

Az ellenzéki politikus szerint ennek az adófajtának az elengedése 800 milliárd forintot vonna el a településektől, ami alapjaiban lehetetlenítené el az embereket segítő önkormányzati szolgáltatásokat.  Az LMP ezért továbbra is bértámogatást, a szociális hozzájárulási adó elengedését és az egyéni vállalkozóknak szóló kedvezményes hitel bevezetését sürgeti, továbbá azt, hogy a kormány a multinacionális vállalatok helyett a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtson közvetlen támogatásokat - mondta Kanász-Nagy Máté.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem az iparűzési adó csak az ötezer fő feletti lakosú önkormányzatoknak kedvező az ez alattiak terhére.

,,A bevételek eloszlása a helyi önkormányzatok között nem egyenletes. 2017-ben 81 település kapta meg a helyi iparűzési adóbefizetések 80 százalékát. Ezeken a településeken Magyarország lakosságának fele él. Az ötezer fő alatti települések részesedése az iparűzési adó bevételekből lakosságarányukhoz képest rendkívül alacsony. A népességarányos megoszlástól vett eltérés egyik oka, hogy a bevételek a több vállalatnak telephelyet adó közép- és nagyvárosokban képződnek, miközben azok vonzáskörzetének települései a központi településre ingázó munkavállalók révén előállított javak adóztatásának hatásából nem részesülnek.,,
Forrás: https://www.mnb.hu/letoltes/ko..

Így egyet tudok érteni, ha kikerülne a helyi adók közül és a központi költségvetésbe kerülne be és létszám arányosan kerülne elosztásra az önkormányzatok között.

Az MNB szerint az iparűzési adó (támogatással együtt) az önkormányzatok bevételének a 20-25 százalékát jelenti.

Forrás: https://www.mnb.hu/letoltes/ko..

HVG szerint.
,, az iparűzési adó jelenti a települési bevételek nagyjából 80 százalékát,,

https://hvg.hu/kkv/20201117_Pa..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés