Mit tanulhatnának meg egy fél vagy egy éves sorkatonaság alatt a fiatalok?

2020. november 21. 20:50

Szanyi Tibor
Városi Kurír
Nagy összességében én afféle közösségteremtő önképzőkörnek látom ezt a Székely Sándor által szorgalmazott sorkatonaságot.

„Mégis, akkor mire való lenne ez az új felfogású sorkatonaság?

Nos, nekem is meggyőződésem, hogy az érettségi sajnos messze nem ad annyi ismeretet a mai fiataloknak, amivel az életben biztos lábakon lehetne boldogulni, tehát érdemes olyan kötelező »továbbképzésen« gondolkodni, ami úgymond az életre nevel.

Mit tanulhatnának meg egy fél éves, avagy egy éves sorkatonaság alatt?

Fegyelmet, bajtársiasságot mindenképp. Talán a srácok fizikai állapota is javulhatna. De megtanulhatnának járműveket vezetni, elsősegélyt nyújtani, elsajátíthatnák mit kell csinálni, árvíz, robbanás, hegyomlás, balesetek és más havariák esetén, megerősíthetnék az angol tudásukat, növelhetnék túlélési képességeiket, megismerkedhetnének katona- és külpolitikai alapvetésekkel és egyáltalán az önvédelmi kultúra megannyi fogásával., ideértve az egészségvédelem teljes spektrumát.

És amikor srácokat említek, bizony a lányokra is gondolok. Ma már nincs jelentősége a nemek közti különbségeknek, tehát a sorkatonaság a lányokra is vonatkozna.

Nyilván érdemes az ötletgazdával beszélgetni, de legyen ez nyilvános, s én is elmondom, miként látnám a lehető legjobbnak ezt a projektet.

Nos, alapvetően bentlakásosnak, heti két szabad pihenőnappal. Megkapná a munkaviszony státuszát, továbbá járna vele az ISZOMM által szorgalmazott (mai értéken) nettó 100.000 forintos szociális minimumjövedelem. Az első félév végén az illető választhatna, hogy egy újabb félévet hosszabbít, avagy eltölt más önkéntes területen, tehát kórházban, a szociális gondozások területén, vagy máshol, a korábbi feltételekkel.

Az első félév azonban kötelező lenne, a nyilvánvalóan alkalmatlanok kivételével. A második félév viszont választható lenne, ám az elvégzett egy év egyben belépő lehetne egy sor további képzési programhoz.

Aztán azt se tagadjuk, hogy a fenti szellemiségű sorkatonaság egyúttal egy igen érdekes ismerkedési felületet is beleadna az új generációk életébe, konkrétan pótolna rengeteg minden hasonlót, ami a valaha volt egyetemi klubok, később diszkók és egyebek sajátossága volt.

Szóval, úgy nagy összességében én afféle közösségteremtő önképzőkörnek látom ezt a Székely Sándor által szorgalmazott sorkatonaságot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Túlélési képesség, napirend, szakképzés, fegyverrend, nyelvtanulás, szolgálatvezetés, vezetéstudományi alapok, stb. Remek.

Hat hónap is sok. Vegyünk példát azokról, akik jól csinálják. Svájcban a nyári szünidő 1-1 hónapja három éven keresztül alapkiképzéssel telik. Megtanulnak lövöldözni, meg tényleg egy csomó hasznos dolgot, és úgy várja őket a nagybötűs.

Azért hozzáteszem, hogy a mai honvédséget nem szabad lebecsülni. Egy ismerős édesanya mesélte, hogy a fia teljesen oda meg vissza volt attól az önkéntes nyári katonai tábortól, amiben részt vett, és ahol jelképes őrmesteri rangot szerzett, vagy hogy van ez manapság.

A szocreál honvédségben szocializálódott exbakaként elhűlve hallgattam, hogy minden OK volt, a kiképzők tök normálisak, odafigyeltek a srácokra, a sunnyogókat szívatták ugyan, de akin látták, hogy tényleg igyekszik, csak ügyetlen egy kicsit, azt támogatták, segítették, és ettől a fia teljesen elolvadt. Erre varrj gombot. Lehet, hogy van remény?

A sorozótiszt apám (56-os) miatt lealázott és jelezte, büntetésül 450 km-re soroz az első lépcsőbe. 2 év.
Az biztos, hogy minden rosszat jóra lehet fordítani, de nem lehet tudni, hogy nem-e jobb lett volna ha kihhagyom.

Ha végre bevezetik majd az állampolgárok szabad fegyverviselését, normálisan azt is fegyveres szolgálati tapasztalatokhoz is kell kötni.

De azok aztán mind mehessenek.

A baloldali politikusok mindig megpróbálták hülye, légbőlkapott ideológiák alapján mások életét berendezni. Ha Szanyinak katonáskodni van kedve, beszélje rá például a saját fiait, de ne írja már elő generációknak, hogyan éljenek.

A börtön is nagy jellemformáló erő, Szanyinak inkább oda kellene jelentkeznie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés