Bátorítanunk kell a muszlimok folyamatos tanítását, illetve a háttér feltárásának szerves folyamatát

2020. november 21. 16:05

H.A. Hellyer
Politico
Ha tévesen járunk el, akkor pontosan azt a marginalizációt fogjuk elérni, mely idegen befolyásolást vonz magához.

„Emmanuel Macron francia elnök a közelmúltban – igen helytelenül – aggályait vetette fel az országában tapasztalható muszlim »szeparatizmus« miatt. Egy fentről lefele létrehozott intézményi struktúra kétségkívül és akaratlanul is közelebb hozhat minket egy ilyen maglátáshoz, nem pedig távolabb.

Az európai iszlám története nem újkeletű. Egészen a 14. századig nyúlik vissza és gyökerei vannak szerte a kontinensen. A jelenlegi korszaknak megvannak a maga kihívásai és sajátosságai, de a muszlimok viselkedése nem tabula rasa működik – rendelkeznek tapasztalatokkal az előző generációktól, akár a balkáni, akár a spanyolországi muszlimok leszármazottai között, akik ismét felfedezték gyökereiket, legyenek akár andalúziaiak, közelmúltban megtért közösségek vagy a bevándorlók nemzedékeinek utódai. Ezek mind a történet részét képezik.

Az európai muszlimoknak gazdag örökségük van. Bátorítanunk kell a folyamatos tanítást, illetve a háttér feltárásának szerves folyamatát – nem pedig elfojtani őket biztonságiasítási szempontok mentén. Ha tévesen járunk el, akkor pontosan azt a marginalizációt fogjuk elérni, amely idegen befolyásolást vonz magához, és amit véleményem szerint éppenhogy el akarunk kerülni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés