Az Európai Bizottság 3,9 millió euróval támogatja az oknyomozó újságírást

2020. november 20. 14:30
Vera Jourová szerint az újságírók manapság több fenyegetéssel szembesülnek, mint valaha.

 Az Európai Bizottság 3,9 millió eurós pályázati felhívást tett közzé pénteken a „határokon átnyúló oknyomozó újságírás” támogatására, valamint a médiaszabadság megsértésével kapcsolatos esetek feltérképezésére.

A brüsszeli közlemény szerint olyan tervezeteket várnak, amelyekben legalább két országból vesznek részt partnerszervezetek, és legalább az egyik érintett ország európai uniós tagállam. Elsősorban civil szervezetek, egyetemek, a tudományos élet és európai székhellyel rendelkező nemzetközi szervezetek pályázatát várják. Vera Jourová, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint az újságírók manapság több fenyegetéssel szembesülnek, mint valaha, az online zaklatástól elkezdve a fizikai támadásokig, valamint a politikai nyomásgyakorlástól a munkahelyi bizonytalanságig. „A médiaszabadság és pluralizmus a demokrácia alapkövei. Ha az újságírók nincsenek biztonságban, a demokrácia sincs” – jelentette ki. A pályázat célja az oknyomozó újságírók képzésének jogi és anyagi támogatása, a médiatartalom megosztásának elősegítése, valamint a médiaszabadságot sértő esetek feltárása, továbbá a közvélemény és az európai intézmények megbízható és objektív tájékoztatása. A pályázatra január 20-ig lehet jelentkezni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem írják, hogy csak ballib pályázhat. El kell árasztani őket jobboldali pályázatokkal. Végülis az EU sok országában ballib kormány van......

Donald Trump: "I was the target of very Powerful Special Interests"
https://www.youtube.com/watch?..

Ezt közvetlen a máltai kormányhoz kell utalni, ahol is kivégeztettek állami szinten egy oknyomozó újságírót.

Ezért hetes cikkely eljárás folyik Málta ellen, valamint a jogállamiság hiánya miatt felfüggesztik a neki folyósítandó pénzeket.

Így kerek ez!

Igazad van, csak ballib jelentkezhet, mert ezeket a kritériumokat mi tudjuk, nekik kell megtanulni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés