Karácsony komoly átalakításokra készül Budapesten

2020. november 20. 16:16
Egyetlen cégbe olvasztanak öt közműszolgáltatót, a BKK élén is változás jön.

Komoly átalakításokra készül a főváros: egyetlen cégbe olvasztanak össze öt közműszolgáltató vállalatot, hogy így spóroljanak – a 24.hu információi szerint erről tesz hamarosan bejelentést Karácsony Gergely főpolgármester. A terv szerint az átalakítás már középtávon több milliárd forintos megtakarítást jelent Budapestnek. Az új fővárosi közszolgáltató cég német, illetve a bécsi modell alapján jön létre. Az összevont közműcégnek nincs még végleges neve, de úgy tűnik, hogy Mártha Imre, a Főtáv jelenlegi vezetője, az MVM egykori vezére kerülhet az élére – írják.

A főváros kommunikációja szerint a racionalizálás oka, hogy Budapest költségvetése rettentő nehéz helyzetbe került, és azért döntöttek az összevonás mellett, mert nem akarják a fővárosiakra terhelni a kieső bevételek és a kormányzati elvonások miatti hiány pótlását. Az intézkedés több vezetői pozíció megszűnésével is jár. Az összevonás a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartót, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t és a Főkertet érinti. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a főváros közvetlen tulajdonába kerül.

Walter Katalin lehet a BKK vezérigazgatója

A fent vázolt koncepciót a Budapesti Városüzemeltetési Holding vezérigazgatója, Walter Katalin dolgozta ki. Eredetileg 2023-as határidővel kellett volna végrehajtani a cégek összevonását, de a főpolgármester kérésre január 1-jéig kapott határidőt. Walter Katalin, aki előzőleg egy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott, majd Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke volt, a nagy fővárosi cégátalakítás előkészítése után talán még nehezebb feladatot kap.

A 24.hu információi szerint Karácsony januártól őt nevezi ki a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának. Karácsony továbbá három városházi bizottság megszüntetését is kezdeményezi, de hogy melyik három szűnik meg, arról tartanak az egyeztetések. Valamint a csütörtökön távozását bejelentő Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes helyét sem töltik be, így városházi vezetőből is kevesebb lesz – írta meg a 24.hu.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A klimaveszhelyzet mint téma lecsengett. Helyette van a gender és az lmbtdghjbcdtzhhb.

Bajnai Gordon volt kormányfő kabinetfőnöke, kinevezése előtt közvetlenül pedig a Soros-egyetem (CEU) vezérigazgatója volt.
Alapítója volt a Bajnai vezette Haza és Haladás Egyesületnek.

"Walter a Soros Györgyhöz köthető hálózatnak is oszlopos tagja, karrierjének csúcsát jelentette, hogy idén szeptemberben elfogadta a CEU felkérését, hogy vezérigazgatóként irányítsa az egyetem Bécsbe költözését. Igaz, a költözés csak részleges, hiszen az amerikai spekuláns által alapított intézmény jelenleg is működik Budapesten. Walter a CEU vezetése után pályázott a BVH rapid módon meghirdetett vezérigazgatói posztjára." - olvasható a Magyar Nemzetben.

Mi van a Temetkezési Vállalattal?

Dorosz Dávid megy, felkészül Gy. Német Erzsébet.
Ja, ő nem, mert dekadens párttag.

Valaki tegye már el láb alól. Segítek gödröt ásni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés