„Európai iszlámot” sürget a volt francia kormányfő

2020. november 20. 20:43
Az elképzelés szerint az európai muszlimok megszakítanák a kapcsolatot a származási országgal.

Az iszlám sajátos helyi változatát, az „európai iszlámot” kell megteremteni az öreg kontinensen Manuel Valls volt francia miniszterelnök szerint – írta meg a Neokohn. A Vallásszabadság és Biztonság Európában Intézet online kerekasztal-beszélgetésén felszólalva Valls hangsúlyozta: „Az alapelképzelés az, hogy megszakítsák a kapcsolatot a származási országokkal”. Mint mondta, ez a vállalkozás bizonyára nem lesz egyszerű, akár több évtizedig is eltarthat, de nem lehetetlen. Valls egyben támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök tervét, amelynek értelmében az Európában tevékenykedő imámok képzését és ténykedésük hitelesít igazolását kizárólag Európában végeznék.

A volt kormányfő veszélyesnek nevezte, hogy a muszlim közösségeket külföldről, például Katarból finanszírozzák. Felhívta a figyelmet arra, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellenőrzést akar gyakorolni az iszlám hit felett. Valls jelezte azt is: nem ért egyet azzal, hogy Franciaország világi hagyományai, köztársasági gondolata vagy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap Mohamed-karikatúrái miatt vált iszlamista terrortámadások célpontjává. Kiemelte: nem Franciaország, hanem az európai civilizáció és kultúra a támadás célpontja. Susanne Raab osztrák integrációsügyi miniszter videóüzenetében szintén azt hangsúlyozta, hogy az európaiaknak közös erővel kell megbirkózniuk a terrorizmussal és a vallási szélsőségekkel.

Ugyanakkor szerinte ez a küzdelem nem a migránsok vagy a muszlimok ellen irányul. A tárcavezető rávilágított arra, hogy egyes vallási szélsőségek, köztük az iszlamista is, a társadalom megosztására törekszenek. Nem egyes személyek, hanem „demokratikus elveink és értékeink” elleni támadásról van szó — tette hozzá. „Az már eleve veszített, aki a szélsőségesek ellen csak akkor száll harcba, amikor már terroristákká váltak” — figyelmeztetett Ahmed Mansour német iszlamizmus-szakértő. Szerinte a dzsihadisták csak a jéghegy csúcsai, a szellemi felbujtókat kell megtalálni. Európa az utóbbi években sokat tanult a biztonságpolitikában, a radikalizálódás elleni küzdelemben és a megelőzésben, ugyanakkor még mindig nem megfelelő a hatósági együttműködés európai, illetve világszinten — tette hozzá. Pinchas Goldschmidt, az európai rabbik konferenciájának elnöke szintén az imámok európai képzését követelte, illetve teljes átláthatóságot a vallási szervezetek finanszírozásában – írta meg a Neokohn.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Quique Garcia

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mint mondta, ez a vállalkozás bizonyára nem lesz egyszerű, akár több évtizedig is eltarthat, de nem lehetetlen."

Ne nekünk meséld ezt, hanem a barnáknak, baszod! Nem minket kell meggyőzni, hanem a kibaszott muszlimokat.

Ugyanaz a naivitás, mint amivel a migrációt kezelik: egy már iszlám-szocializált valaki soha nem lesz "európai" iszlamistává. Már maga ez utóbbi fogalom is blődség.

Én csak arról a reménytelen próbálkozásról írtam, hogy majd az eredetileg a klasszikus iszlámon nevelkedett migránsok átnevelhetők lesznek valamiféle európai, nyugati mentalitáshoz idomított iszlámhoz.

Ekkora marhát... Ezt komolyan gondolja?

Hát, az a cikk Eurábia izreli szempontú interpretációja, azaz van egy halvány igazságmagva, de erősen fenntartással kezelendő. Túl azon, hogy ellentmond például ennek: http://sf.donntu.org/sf091615... arra sem ad magyarázatot, hogy az ameriaki mainstream miért támogatna olyan hevesen egy - állítólag - USA-ellenes európai politikát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés