Szörényi Levente, trumpizmus, fegyverbeszerzések, Baráti Kristóf – megjelent az új Mandiner!

2020. november 19. 12:00
Mit gondol Szörényi Levente Bródy János SZFE-seknek írt daláról? Milyen helyzetben van Trump és a Republikánus Párt a választás után? Hogyan látja a klasszikus zene népszerűségét ma Baráti Kristóf? Véradás Erdélyben, amerikai rakéták, átrendeződő olasz jobboldal – itt az új Mandiner!

Szörényi Levente szégyelli Bródy János „csasztuskáját”, amelyet hajdani szerzőtársa a „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt. Úgy véli, Amerikában már győzni látszik a „világbolsevizmus”, míg itthon „az Orbánt mindenáron eltakarítani kívánók SZDSZ-módra kiáltoznak nyugati segítségért”. E heti lapszámunkban címlapos interjút olvashatnak az Illés és a Fonográf egykori énekesével, gitárosával, akivel az SZFE-ügyről, Trumpról, a magyar ellenzékről és tervekről beszélgettünk.

Nem volna szabad a vélemény? Milyen diktátorok mondják azt, hogy hazánkban diktatúra van? Inkább azt látom, hogy az ország talpra állt négy és fél évtized bolsevik diktatúrájából”– fogalmaz a legendás zenész lapunknak. 

Vezércikkünket, az Első karaktert ezen a héten Kacsoh Dániel írta arról, miként vált Gyurcsány Ferenc a totális önfeladás jellemezte szivárványkoalíció főszereplőjévé.  

Közélet

Álhírek, kamuvideó és diktatúrázás – Közélet rovatunkban felelevenítjük, hogy az ellenzéki pártok hogyan álltak hozzá a járványhoz a kezdektől napjainkig, és elemzői segítséggel mérleget vonunk a politikai teljesítményükről. 

„Számunkra sosem a származási ország a kérdés, hanem hogy milyen az eszköz minősége és az együttműködés gazdasági hatása” – mondja interjúnkban a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Maróth Gáspárt az amerikai beszerzésekről, haderőfejlesztési lobbiról és nemzeti katonai stratégiáról kérdeztük.

Az európai adófizetők zsebéből finanszírozott egyes uniós szakpolitikák paradox módon nem gátolják, hanem ösztönzik az illegális migrációt – véli Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s műhelyének projektvezetője, akinek írásából kiderül, miért járul hozzá tevékenyen az EU az Afrikából induló illegális bevándorláshoz.

„Amy Coney Barrett kinevezése kiváló első lépés abba az irányba, hogy gátat szabhassunk a halálkultúra növekvő árjának” – hangsúlyozza Kerry Bentivolio, az amerikai képviselőház tagja, aki publicisztikájában kifejti, miért fél az abortuszpárti baloldal a bírótól.

Külhon & Külföld

„Pezseg a véred? Adj másnak is belőle!” – üzenik a Magam adom! akció szervezői. Erdélyben a Magyar Ifjúsági Értekezlet indított véardó kezdeményezést, amiről külhon rovatunkban a szervezőkkel beszélgettünk.

Jelen állás szerint Donald Trump elveszítette az elnökválasztást – de a hosszabb távú reményeket nem kell sem neki, sem a republikánusoknak eltemetniük. Milyen helyzetben van Trump és a Republikánus Párt a választás után, és milyen dilemmákkal kell szembenézniük a következő években? A trumpizmus jövőjét firtattuk.

Hogyan alakult át Olaszország politikai térképe a 2018-as parlamenti választások óta? Kié lesz a vezető szerep a jobboldalon? Megnéztük, hogyan áll most Salvini Ligája, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei, és hogyan birkózik a Comte vezette baloldali kormány a koronavírus-járvány hatásaival.

Lehet-e minderre a pacifizmus a megoldás, s inkább húzzuk meg magunkat saját hazánkban? – teszi fel a kérdést írásában Magyar Ágnes Zsófia, a Danube Institute kutatója, aki a francia terrorcselekmények kapcsán mutat rá arra, miként változott meg a francia társadalom élete az illegális migráció hatására. 

Precedens & Makronóm

„Értékmentes oktatást nem tudok elképzelni, politikamentest annál inkább” – fogalmaz Precedens rovatunkban Varga István jogászprofesszor, a Mathias Corvinus Collegium Magánjogi Műhelyének vezetője, akivel többek között oktatói hitvallásáról és a jogállam ideális működéséről beszélgettünk. 

Koltay András, az NKE rektora az amerikai választást értékelve mutat rá arra, hogy a politikai hatalommal összefonódó média a befolyásoló képességével miként akadályozhatja a sajtószabadságot.

Az építőipar az előző három-négy évben túlfűtött volt, az árak indokolatlanul átlépték a reális szintet – véli Scheer Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb embere. A legnagyobb magyar építőipari cég, a Market alapító-vezérével Makronóm rovatunkban beszélgettünk a szektor jövőjéről és a vírushelyzet tanulságairól. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Kenneth Clark művészettörténész Civilisation című könyvét ajánlja, aki szerint amikor civilizációnk ostrom alatt áll, a tömegek számára csakis a múlt teljesítményeivel szemléltethető, pontosan mi forog kockán.

A Feminens oldalán Molnár-Bánffy Katát, a konzervatív-feminista értékrendű Képmás magazin kiadójának vezetőjét ismerhetik meg.

A klasszikus férfias megjelenés, a tradicionális keretek között megélt elegancia jelentősen átalakult az utóbbi évtizedekben – a jelenségről Schiffer Miklós divatszakértőtől olvashatnak.

Nem mindennapi utat írt le a pályája: Dél-Amerikában gyerekeskedett, nyolcévesen már színpadon állt, tizenkét évesen pedig felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. Az akadémiát mégsem végezte el: egy sorsszerű találkozásnak köszönhetően Párizsban folytatta tanulóéveit, ahol mesterére lelt. A nemzetközi karriert befutó Baráti Kristóf hegedűművésszel Élet rovatunkban beszélgettünk, aki ma már Budapesten él, világszerte koncertezik, és újabban a hazai zeneoktatás jövője is foglalkoztatja.

Tárcájában Hegyi Zoltán Ménes Ágnes iparművészre, Száraz Miklós György Szőcs Gézára emlékezik. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban az Ufi egykori szerzője, Hegedűs Zoltán ír arról, hogy a mostani kilátástalannak tűnő helyzetben miként adott reményt az országnak a magyar válogatott múlt heti győzelmével. 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

92'-bem volt egy szűkkörű találkozó Bródyval.
Beszélgettem vele és rákérdeztem mi van Szörényivel? A válasz, Szörényi egy ősmagyar csurkista vonalat képvisel...stb. csodálkoztam is, hogy egy magát liberálisnak mondó ennyire elhatárolódik egy másik gondolattól.
Rákérdeztem a Sárga rózsa számukra is, hogy mit gondol róla mert azt mi tisztán politikainak gondoltuk.
Á, abban semmi politika nem volt, az egy ártatlan szerelmi történet. Valahogy így a válasz.
Ott volt Bródi vagy két órát. Kért ezért 34000 Ft-ot (akkor nem volt annyi egy átlagfizetés.) Számla nélkül, és ment haknizni a következő helyre.
Totál illúzió rombolás volt.

Holnap kezdik el a tesztelést.
Karácsonyék kiket tesztelnek?
Még a saját Főpolgármesteri Hivatalban dolgozóit sem teszteli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés