Gulyás Gergely: Jövő héten várható döntés a korlátozások meghosszabbításáról

2020. november 19. 10:56
Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter.

Kormányinfót tart csütörtökön Gulyás Gergely. A miniszter a szerdai, nagy port kavart kormányrendelettel kezdte a tájékoztatót, amelyet az Index és a hvg.hu is úgy értelmezett, hogy a kormány február 8-ig meghosszabította a korlátozásokat. Valójában azonban csak a veszélyhelyzet hatályát tolták ki az említett időpontig.

Eddig 12 millió oltást kötött le a kormány

Gulyás Gergely szerint egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, ki a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. „Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről” – mondta a miniszter. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal. „Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt” – tette hozzá.  

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. „Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet” – tette hozzá.  

Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés - jelentette be a miniszter. Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni. „A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek” – mondta a miniszter. „Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról” –mondta Gulyás.  

Jogállamiság és bevándorlás

Gulyás az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásokhoz. Ma az minősül jogállamnak, aki beenegedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá. Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is. „Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak mint sok nyugati országban” – mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel. 

Ezek után a kérdések következtek.

Soros György és az ellenzék az elmúlt pár órában közösen támadt az országra. Mind Soros, mind az ellenzék nyilatkozata feltűnően hasonlít egymásra. Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el, ő volt az, aki bedöntötte az angol fontot, a márka ellen spekulált, és megpróbálta 2008-ban tönkretenni az OTP-t. „Nagy-Britanniában pedig jelenleg is nyomozás folyik Sorossal szemben” – mondta Gulyás Gergely. 

Az unió több mint 7 évtizedes történetében a kifizetéseket eddig nem akarták teljesen más dolgokkal összefogni. „Minden olyan szabályt támogatunk, ami a pénzek felhasználásának az ellenőrzését segíti” – mondta kérdésre Gulyás. Amihez nem járulunk hozzá, hogy politikai ügyekkel kössék össze a pénzek kifizetését – tette hozzá. A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk, de azt, hogy ne a választók által felhatalmazott kormány döntsön a migrációs ügyekben, azt nem tudjuk elfogadni. „A status quo pártján állunk” – mondta a miniszter. 

„Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok, akik a Magyarországgal szembeni vádakat megfogalmazzák. Semmiben nem akadálya a megállapodásnak a hetes cikk szerinti eljárás lezárása” – mondta kérdésre Gulyás. A Miniszterelnökség vezetője felidézte, hogy Donald Tusk 2018-ban arról beszélt, hogy nem szabad a jogállamiságot összekötni az uniós pénzek kifizetésével. 

 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés