Kik tartják fenn a békét Karabahban?

2020. november 19. 8:42
Az orosz státusz egyértelműen békefenntartói, míg a török máig homályos, írja a Moszkva tér.

Moszkvában és Ankarában megkapta a parlamenti jóváhagyást a kaukázusi katonai misszió. De milyen minőségben lesznek és hol az orosz, illetve a török katonák? – teszi fel a kérdést a Moszkva tér és igyekszik is megválaszolni. Az orosz státusz egyértelműen békefenntartói, míg a török máig homályos. Úgy tűnik, hogy a dél-kaukázusi térfoglalást megerősítendő, a megfigyelői státuszt akarja Ankara békefenntartóiként eladni. Ez a játék a szavakkal azonban jól megmutatja az orosz-török viszony törékenységét és összetettségét.

Mást mond Moszkva, és elkenve bár, de mást Ankara és Baku a karabahi békefenntartásról. A török államfő úgy próbálja beállítani a török szerepvállalást, mintha az egyenrangú lenne az orosszal, aztán részletekbe bocsátkozva kiderül, hogy Recep Tayyip Erdoğan a szerepek elmosását inkább csak kommunikációs fogásként alkalmazza. Ilham Aliyev azerbajdzsán elnök végig szerette volna pártfogóját közvetlenül bevonni a tárgyalásokba is, a minap pedig az új holland nagykövetet fogadva ismét arról beszélt, hogy az orosz és a török katonák együtt fogják garantálni a biztonságot Hegyi-Karabahban. Az azeri államfő a török részvétellel kapcsolatban már rögtön a fegyvernyugvásról aláírt háromoldalú megállapodás után kijavította Vlagyimir Putyint is, aki azóta többször is leszögezte, hogy „a demarkációs vonal mentén és a lacsini folyosóban a békefenntartást az orosz katonák végzik, míg a tűzszünet betartását megfigyelő Azerbajdzsánban létesítendő központban közösen dolgoznak.”

Ez derül ki lényegében a török misszió parlamenti felhatalmazásának szövegéből is. Mert amíg a politikusok békefenntartásról beszélnek, addig itt csak az azerbajdzsáni közös megfigyelő központról van szó. Ezt a tevékenységet pedig drónokkal végeznék, és a megfigyelők a békefenntartókkal ellentétben nem mennének a demarkációs vonalhoz. Ott a közel kétezer orosz katona biztosítaná a fegyvernyugvást. A november 10-diki moszkvai megállapodás betartásának részleteiről azonban még csak most folyik az egyeztetés, egy orosz küldöttség például az elmúlt hét végén járt ez ügyben Ankarában. Így a szómágiának még van némi mozgástere.

(Moszkva tér)

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés