Felelőtlenség, tehetetlenség

2020. november 19. 11:28

Demokratikus Koalíció
MTI-OS
A pánikkormány ócska ígérgetése semmilyen szempontból nem segít a pedagógusokon.

„Még mindig nem fizetnek százszázalékos táppénzt a koronavírus-fertőzött tanároknak.

Több pedagógusszervezet jelezte már, hogy a kormány intézkedései kevesek ahhoz, hogy megvédjék a tanárokat. A Pedagógusok Demokratikus Szervezete ismét felhívta például a figyelmet, hogy az ígérgetések ellenére napokig kell várni, míg a COVID-gyanús diákokat és tanárokat tesztelik, és a százszázalékos táppénzt sem kapják meg a koronavírussal fertőzött pedagógusok.

A Demokratikus Koalíció szerint a pánikkormány ócska ígérgetése semmilyen szempontból nem segít a pedagógusokon. A vírus akkor is jelen lesz és fertőzni fog, ha következetesen elodázzák a tesztelést, és titkolják az adatokat, a tanároknak pedig akkor is jár a teljes táppénz, ha a pánikkormány képtelen felfogni, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a frontvonalban dolgozó tanárok, akik sorra fertőződnek meg. Mi, európai magyarok felháborítónak tartjuk azt a felelőtlenséget, ahogyan Orbánék a tanárokat semmibe veszik. Ez a felelőtlenség és tehetetlenség vezetett oda, hogy leállították az országot, és ez fogja előidézni a katasztrófák további sorát is.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa”

(MTI-OS)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa,,

Aki ,,sikeres,, oktatási szakpolitikai munkájával hozzájárúlt a Gyurcsány kormány oktatási politikájának a bukásához.

A Mandinernek le kéne szokni róla, hogy a DK közleményeit, meg a tagjaiknak a fészbúk szarjait szemlézzék.

Én azt a mondást ismerem, hogy mindig tartsd szárazon a puskaport. És használd is, ha szükséges. Ez az utóbbi saját kiegészítés. :)

Gyurcsány: gazdasági lassulás

A leghosszabb ideig, több mint négy évig hatalmon lévő Gyurcsány Ferenc idején 2008-ra a gazdasági növekedés 0,5 százalékra esett vissza (ez a mutató Antall József halálának évében, 1993-ban majdnem ugyanennyi, 0,6 százalék volt). Tavaly az utolsó negyedévben már csökkent a GDP, a munkanélküliség viszont 7,8 százalékra nőtt (ez a Horn-kormány utolsó évének mutatójával egyezik meg). Ebben nyilván jelentős szerepe volt a tavaly kibontakozó gazdasági világválságnak, ugyanakkor a magyar gazdaság már 2007-ben is csak 1,1 százalékkal bővült, a munkanélküliség pedig már akkor is 7,4 százalék volt.

Közben a jegybank adatai szerint a költségvetés bruttó adóssága több mint másfélszeresére nőtt, 12,3 ezer milliárdról 19,3 ezer milliárd forintra. A kormányzati szektor hiánya az új számítás szerint a GDP 3,4 százalékára csökkent. Ám a gazdaság idén várható súlyos visszaesése miatt ez a szint csak a költségvetés kiadásainak jelentős csökkentésével javítható tovább, márpedig az IMF és az EU ezt várja el a magyar kormánytól.

https://www.origo.hu/gazdasag/..

A magyar miniszterelnök emlékeztet arra, hogy a vállalatok és a háztartások nyakig aldósodtak devizában és csak a Nemzetközi Valutaalap segítségével sikerült helyreállítani a forint árfolyamát. Gyurcsány elismeri, hogy a nemzetközi pénzügyi válság begyűrűzése mellett saját kormányának hibái is hozzájárultak a súlyos helyzet kialakulásához.

A kormányfő elemzése szerint:

1. a kormányzat nem bátorította a lakossági megtakarításokat és inkább a fogyasztás növekedését erőltette,

2. a 2000 és 2006 között működő kormányok túlköltekeztek és ezzel folyamatosan növelték a költségvetési hiányt,

3. részben az ellenzék magatartása miatt nem sikerült végrehajtani a tervezett reformokat,

4. a kormány hagyta, hogy a vállalatok és a háztartások devizában adósodjanak el.

Gyurcsány emlékeztet arra, hogy az MSZP 2006-ban radikális gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és a megszorító intézkedések következtében a költségvetési hiányt 10 százalékról 3,2 százalékra sikerült letornászni.

A miniszterelnök az interjú végén élesen kritizálja a magyar jobboldalt, amely szerinte 14 éve folyamatosan változtatja gazdaságpolitikai irányvonalát és demagóg módon mindig a rövidtávú, népszerűnek tűnő megoldások mellett áll ki. A cikk szerzője idézi a Natixis bank jelentését, amelyből kiderül, hogy a magyar háztartások 60 százaléka és a vállalatok 48 száléka vett fel devizahiteleket, ezek kamatai jelentősen megnőttek a válság következtében.

A kormány a nemzetközi pénzügyi inézmények segítségével elkerülte a csődöt és újabb megszorító lépésekre készül, de mind Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, mind pedig Futó Péter, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke nagyon sötéten látja az ország jövőjét.

(PÁRIZS)

http://nol.hu/gazdasag/gyurcsa..

A rekordösszegű költségvetési hiány miatt nehéz helyzetbe került országot vett át saját magától tavaly júniusban a Gyurcsány-kabinet. Bár a megszorító csomag fél év alatt többé-kevésbé helyreállította a gazdaságpolitika iránti bizalmat, az egyensúlyi pályára való visszatérés csakis egymásra épülő ágazati reformok révén érhető el. Mit tettek eddig, és mit nem?

A 2006-os kampányban százmilliárdos ígéretekkel licitáltak a versengő pártok. Mindegyik azt állította magáról, hogy rendelkezik azzal a csodaprogrammal, ami az életszínvonal csökkenése és a különféle társadalmi csoportok által az elmúlt évtizedekben kialkudott privilégiumok bolygatása nélkül képes egyensúlyi pályára állítani az országot. De már áprilisban számtalan jel utalt arra, hogy a tartalékok elfogytak, az osztogató, halogató kormányzás ideje lejárt.

Gyurcsány Ferenc a tavalyi első forduló előtt a Narancsnak adott interjújában a magyar közjogi rendszer radikális átalakításáról beszélt, arról, hogy felül kell írni a harmadik köztársaságot megalapozó Antall-Tölgyessy-paktumot, szűkíteni kell a kétharmados törvények körét, továbbá jelezte - konkrétumok említése nélkül -, hogy az ágazati reformok sem maradhatnak el (lásd: "Ki kell váltani a mai intézményes garanciákat", Magyar Narancs, 2006. március 30.). A győzelem után a kormányfő MSZP-n belüli tekintélye megkérdőjelezhetetlenné vált, így könnyűszerrel tudta elfogadtatni elképzeléseit pártjával, illetve a koalíciós partnerrel.

Csakhogy hiába tágult a politikai mozgástér, az államháztartás katasztrofális állapota azonnali korrekciót követelt. A május végén közzétett kilencpontos közjogi csomagot, majd "A sikeres, modern és igazságos Magyarországért" címet viselő kormányprogramot rövid időn belül háttérbe szorította a június 10-én ismertetett kiigazító csomag. A hiányt az első negyedévben folyamatosan alábecsülő Pénzügyminisztérium (PM) a nyár közepéig újabb és újabb prognózisokkal állt elő, míg végül minden korábban "dugdosott" tételt - így az autópálya-építések költségét is - visszapakolt a büdzsébe, elismerve, hogy az év végére az eredményszemléletű hiány tíz százalék fölé kúszhat (amivel 2006-ban Magyarországé lett az uniós deficitcsúcs). Az Európai Bizottság és az uniós pénzügyminiszterek már 2004-től folyamatosan bírálták a kabinetet az emelkedő deficit miatt, az elemzők pedig egyszerűen kinevették a PM prognózisait. 2006-ban a nagy hitelminősítő cégek sorra visszaminősítették a magyar gazdaságot.

https://magyarnarancs.hu/belpo..

Arra a kérdésre, hogy Demján Sándor államcsődöt említett, vajon fennállt-e ennek lehetősége, a kormányfő úgy fogalmazott: "Ebből államcsőd és szociális válság egyidejűleg alakulhatott volna ki, hogy ha nem tesszük jól a dolgunkat." Gyurcsány Ferenc szerint a válság kétharmada külső körülmények következménye, egyharmada belső okokra vezethető vissza. A belső ok ugyanakkor nem kizárólag ezt a kormányt jelenti - mutatott rá a miniszterelnök.

Szerinte négy speciálisan magyar ok van. Először is a magyar lakosság 2000-2001 óta, amióta beindult a Fidesz otthontámogatási politikája, lényegében nem takarít meg. 2000 és 2006 között lényegesen többet költöttünk a költségvetésből, mint amennyi bevételünk volt - sorolta tovább, hozzátéve, "ebben benne van a mi felelősségünk is". A reformpolitika 2006 és 2008 között megakadt, ezért - hangoztatta Gyurcsány Ferenc - a fő felelősség az ellenzéké. Végül pedig, az elmúlt három-négy évben a magyar lakosság és a vállalatok "elképesztő módon adósodtak el devizában és nem forintban", és ez a devizaválság veszélyét teremtette meg.

https://www.portfolio.hu/gazda..

Csak azért tettem ezeket ide, hogy kinek a kurva anyját!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés