Megkezdődött a dél-budai szuperkórház építkezése

2020. november 18. 14:17
2026-ra készülhet el.

Megtörtént az első kapavágás (pontosabban markoló-markolás) az épülő új szuperkórház, a Dél-budai Centrum (DBC) építési területén – írta meg a Blikk. A munka első fázisában a régészeké és tűzszerészeké a főszerep: a kivitelezés megkezdése előtt át kell vizsgálni a helyszínt, ahol munkaképekkel előzőleg minimum 5-6 méteres mélységig ásnak. A Blikk ott lehetett, amikor a gépek először hasították el a XI. kerület Dobogó városrészén lévő mezőt, ahol a tervek szerint 2026-tól új kórház várja a pácienseket. Az eddigi feltárás során régészeti leletet egyelőre nem találtak a szakemberek. A párhuzamosan zajló robbanószer-mentesítés is eseménytelenül zajlik, egyelőre egyetlen II. világháborús gránátot vagy lőszert sem találtak a tűzszerészek.

A területen folyó vizsgálatok nem igazolták azt a korábbi véleményt, mely szerint a DBC építési területét tőzeg láp borítja. Az előzetes geológiai vizsgálat eredményét megerősítették a régész szakemberek is. Egyes helyeken közel öt méteres magasságig borítja építésből kitermelt föld a területet” – fejtette ki Prof. Dr. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, aki hozzátette: a területet a következő fázisban a mérnökök veszik birtokba, akik a kiviteli tervekhez szükséges méréseket pontosítják majd.

1 millió 200 ezer lakos ellátását biztosítja majd

Ha elkészül, az új szuperkórház 1,2 millió budapesti lakos ellátását biztosítja majd. A felnőttellátás a tervek szerint 50 ezer négyzetméteren zajlik majd, az anya-gyermek szárny pedig 20 ezer négyzetméteres lesz. Az épületben közel 3000 ember dolgozik majd. Mint megírtuk, a létesítményben minden meglesz, ami a gyógyuláshoz szükséges. A legmodernebb berendezések, a kimagasló szakmai színvonalú gyógyítás, a pihenőparkok, a ligetes sétálóudvarok mind-mind a gyógyulásban, regenerálódásban segítik a betegeket. Az úgynevezett egészségplázában helyt kap többek között egy szupermarket is, de lesz étterem, fodrászat és egyéb vendéglátó, illetve kereskedelmi egységek.

(Blikk)

Fotó: DBC Zrt.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés