Izrael bombázta Szíriát

2020. november 18. 7:02
Izrael csapást mért Szíriára, miután katonái robbanó szerkezeteket találtak a határ mentén.

Izrael légicsapást mért Iránhoz köthető szíriai célpontokra szerdára virradó éjjel, miután katonái út mentén elhelyezett pokolgépeket találtak a Golán-fennsíkon húzódó közös határ mentén - közölte szerdán az izraeli hadsereg.

A szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy „az izraeli agresszióban” három katona vesztette életét és egy megsebesült. A határ mentén talált házilagos készítésű szerkezeteket állítólag egy "iráni vezetésű szíriai osztag" telepítette. A hadsereg közlése szerint Izrael válaszul az iráni al-Kudsz elitalakulatokhoz és a szíriai hadsereghez tartozó célpontokra mért csapást, köztük „raktárakra, parancsnoki állásokra és katonai bázisokra”, továbbá a szíriai légvédelem rakétaütegeire.

Az elmúlt években Izrael hasonló légitámadások százait hajtotta végre, de az ilyen műveletekről csak ritkán ad számot.

Izrael Iránt tartja az őt fenyegető legnagyobb veszélynek, és azt hangoztatja, hogy nem tűr el állandó iráni katonai jelenlétet Szíriában, különösen nem a határai közelében. Irán ugyanakkor Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségese az ország közel egy évtizede zajló polgárháborújában, amelyben katonai tanácsadókat és szövetséges milíciákat is bevetett az Aszadhoz hű erők oldalán. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, amelyet később annektált is, bár ezt a lépését a nemzetközi közösség nem ismerte el.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Izrael bombázta Szíriát.
Én meg ezt nem hiszem el.
Esetleg, legrosszabb esetben is:
Izrael megelőző jelleggel, humanitárius érdekekből, békésen bombázgatott a KISZEMELT területe felett...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés