Az Unió bevásárol a moderna vakcinából is

2020. november 17. 17:56
Az Európai Unió többféle vakcinából szeretne bőséges készletekkel rendelkezni.

Az EU megállapodott az amerikai Moderna vakcinagyártó céggel 160 millió adag oltószer megvételéről – közölte az egészségügyi biztos szóvivője kedden, egy nappal az után, hogy a Moderna bejelentette, vakcinája 94%-os hatékonyságú. Az EU több szerződést is kötött, köztük egyet az európai CureVac-kal, amely szintén koronavírus oltóanyagon dolgozik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap bejelentette, hogy az EU a vakcinák sikere esetén akár 405 millió adag oltást is megvásárolhat. A Bizottság megállapodást kötött a Pfizerrel és az BioNTech-szel is, azután, hogy megbízható hírek érkeztek vakcinájuk hatékonyságáról.

A Pfizer-megállapodás „200 millió adag beszállításáról és további 100 millió adag igénylésének lehetőségéről” szólt a gyógyszergyár korábbi közleményében.

Stefan De Keersmaecker, az egészségügyi biztos szóvivője elmondta, hogy az EU „diverzifikált és széles portfóliót kíván létrehozni a különböző oltóanyagjelöltekből”, mivel nem tudni, melyik oltóanyag lesz hatékony, biztonságos és elérhető.

„Ezért több megállapodásuk van az oltóanyag-fejlesztőkkel” - mondta a szóvivő. „Fennáll annak a kockázata, hogy a beruházók egy része nem jut el a sikeres oltásokig, ezért csökkenthető a kockázat azáltal, hogy több szolgáltatóba is befektetünk” – tette hozzá. A vakcinákat a terjesztés előtt felül kell vizsgálni és engedélyeztetni kell az Európai Gyógyszerügynökségnél.

(Forrás: Euronews)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés