Orbán Viktor: Ameddig csak lehet, nem zárjuk be az iskolákat

2020. november 6. 7:17
„Nagyon kérek minden fiatalt, hogy ne csak magára, szüleire, nagyszüleire is gondoljon” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt. A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta, az Operatív Törzs minden reggel áttekinti a járványhelyzetet.

„December 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa”. 

Orbán Viktor a járványhelyzetről szólva elmondta, van ahol könnyedén vészelik át a járványt, de Szőcs Géza esete is mutatja, hogy ebbe bele lehet halni. A kórházi kapacitásokról szólva a kormányfő elmondta, „december 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa”. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy

várhatóan hamarosan döntés születik a kockázatmentesen elhalasztható műtétekről.

„Az elhunytak átlagéletkora 76,1 év” – közölte a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez azt mutatja, hogy a fiataloknak nem szabad összekeverniük saját egészségügyi állapotukat az idősekével.

Az iskolák bezárásáról

A hazai 3200 hazai településből 700 olyan hely van, ahol nem jelent meg a fertőzés. Hét iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás van, és további 78 iskolában vegyes oktatás zajlik.

„Ameddig csak lehet nem zárjuk be az iskolákat”

– szögezte le a kormányfő. „Több dolgot kell mérlegelni az iskolák esetleges bezárása során” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ő nem akarja ijesztegetni a magyarokat, de szerinte őszintén kell beszélni. „A helyzet súlyos, de tudjuk kezelni a szituációt” – mondta.

Minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat​​​

Orbán Viktor elmondta,

a nyáron felkészültünk, így ha most betartjuk a szabályokat, akkor együtt sikerülni fog.”

Orbán Viktor közölte azt is, hogy hétfő óta javult a maszkviselési hajlandóság. Mind mondta, folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat. „Komolyan kell venni ezeket a szabályokat” – tette hozzá a miniszterelnök.

Gyors döntésekre van szükség

A kormányfő elmondta, „a teljes embert kell nézni, így az egészség és a gazdaság egyformán fontos”. Mint fogalmazott: „két hétig tartott a maszkviselés szigorításáról szóló vita, és két hét után nem szavazta meg az ellenzék a szigorítást. Ennek így nincs értelme” – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: „a parlamentet kikerülhetetlennek tartom, de vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség”. A miniszterelnök kiemelte:

„természetesen a következő hetekben is ülésezni fog a parlament a 90 napos rendkívüli jogrendi időszakban.”

„Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva lesz valamilyen vakcina” – tette hozzá a kormányfő.

A bécsi terrortámadásról

Orbán Viktor a bécsi terrortámadásról szólva elmondta, hogy „ezek a merényletek figyelmeztető lövések”. A kormánynak most egyszerre kell döntenie járványügyi kérdésekben, és arról, hogy a TEK-nek az osztrák határra kell vonulnia. „Mindent megtettem, és elmondtam, hogy Európában vegyék le a szemellenzőt.

Európa jövőjének az ügyében a bevándorlás nem megoldás, hanem a probléma forrása lesz.

Magyarország nem szeretne belépni ebbe a csapdába” – fogalmazott a kormányfő. 

A politikai és ideológiai vitákról

A kormányfő közölte, hogy Brüsszel megtámadta azt a magyar szabályozást, miszerint a menedékkérelmeket a magyar nagykövetségeken lehet beadni az országhatáron kívül. Orbán Viktor szólt arról is, hogy

„ennek az országnak a kultúrája keresztény, és nem tűri az erőszakot. Ez a kultúra rendezi be az országot, és így tudunk biztonságban élni”

– tette hozzá. Orbán Viktor az újabb uniós döntésről szólva elmondta:

„Magyarországon és Európában elsősorban a járvánnyal kell foglalkozni. Ezeknek az ideológiai vitáknak nincs itt az ideje”

Mint mondta, a feladat az, hogy minél gyorsabban eljusson a pénz azokba az országokba, ahol nagy baj van. Akiket érint a halogatás, azok a déli államok, míg Magyarországon a következő két évben rendelkezésre állnak a források.

„Már túl vagyok azon, hogy ki-hol, mit mond Magyarországról, és Soros György tenyeréből etetett újságírók és politikusok, mit mondanak. Soros György négy éve leírta, hogy aki nem enged be migránsokat, az nem kaphat uniós forrást” – emlékeztetett a kormányfő.

Az amerikai elnökválasztásról

Orbán Viktor az Egyesült Államokban zajló elnökválasztásról szólva elmondta, „először is adjuk meg a tiszteletet az Egyesült Államoknak, és ne essünk abba a hibába, amibe ő néha bele szokott esni, hogy minősítget másokat, mondjuk Magyarországot. Bár Trump elnök ettől tartózkodott, de a korábbi demokrata kormányzatoktól ez nem volt idegen, hogy úgy tekintettek Amerikára, mint valami morális mércére és erről a magaslatról beszéltek” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: „ennek most vége van, egy ilyen választás után ezt az igényt zárójelbe tehetjük, akárki is lesz az elnök.”

Orbán Viktor közölte:

ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik most ott, akkor itt leszakadt volna az ég. Ez elképzelhetetlen”.

A miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, „minden ország szuverén, majd elrendezi a saját dolgát, ez alapvetően a saját népükre tartozik”. Mint fogalmazott, „mi nem akarunk sem morális, sem politikai ítészek lenni”.

A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva elmondta, Donald Trump elnöksége alatt a magyar-amerikai kapcsolatok a valaha volt legjobb formájukba kerültek. Orbán Viktor elmondta, hogy 1700 amerikai vállalat működik itthon, és több mint 100 ezer embernek ad munkát. „Trump elnök Magyarország barátja” – fogalmazott a kormányfő.

A beszélgetés végén a miniszterelnök kiemelte, 

az amerikai nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát.”

Hozzátette: „Zárójelben mondom, az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot”.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 229 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Második negyedév végén, államadósság/GDP:
Ausztria: 82,6%
Magyarország: 70,3%

Égetni lehet a pénzt, de senkinek sincs belőle végtelenül sok.

Az derül ebből ki, hogy bezzeg a szlovákok milyen jól kezelik a járványt!

Magyarország nagyszerűen lavíroz. Van egy mérsékelt növekedés, ez
kétségtelen, ugyanakkor azok az országokkal, amelyek arányaiban
hasonló méretű adóssággal küszködnek sokkal inkább elszaladt a ló.

"Ameddig csak lehet nem zárjuk be az iskolákat"

Ez így van jól. Ha bezárnák leállna a gazdaság, leállna az egészségügy. Valakinek csak otthon kellene maradnia a kisgyerekekkel.

Most mi van? Így fejlődik az ember személyisége.
Van aki beragad az egyházellenességbe, van aki megtér és példamutató keresztény lesz.
Ilyen egyszerű ez.

És mi lenne ha nem hisztiznél, mint egy öt éves kisgyerek, hanem szembenéznél azzal az alapvető ténnyel, hogy ez egy világjárvány, egy pandémia, amiben sajnos emberek meghalnak.

És ez nagyjából elkerülhetetlen. Lásd kivétel nélkül az összes "nyugati" országot, mondjuk Vlagyivosztoktól Buenos Airesig.

A kulcskérdés itt az eü kapacitása. Szerintem amiatt nagyon rövid időn belül be kell húzni a fékeket. De ezek a korlátozások az abszolút számokat kevéssé befolyásolják, inkább csak az időbeli eloszlást.

Válaszok:
Gregorius | 2020. november 6. 14:46

Ellopták az áht hiányt, az államadósságot, a munkanélküliséget és a térségtől való leszakadásunkat...

És? Egy világjárvány és abból eredő világgazdasági válság közepén vagyunk, jó reggelt!

Pontosan.
Megdöbbentő, hogy egyik-másik iskolában mennyire leszarják a diákok, hogy járvány van. Pofátlanul, tüntetően nem hajlandók hordani a maszkot, gődényhívő a többség.
Nagyon örülnék neki, ha lenne kapacitás (tudom, hogy nincs :-(........ ) az iskolákat is ellenőrizni, és ha szünetekben a folyosón nem hordják, (mert agyhalott mind) zárják be azt az iskolát. Zárják be.

Kisgyerekeket írtam.

A gyerekeknek általában vannak testvérei. Ha orvos lennél nyugodtan tudnál operálni, nyugodtan tudnál a koronavírusosok között lenni egész nap, ha tudnád, hogy a gyerekeid egyedül vannak otthon?
De akár a kereskedelemben dolgozó nő.
Ha bezár az iskola, a felsőtagozatosnak is kell ám a segítség a tanulásban, csak tavasszal valamelyik szülője otthon maradt vele.

Az online tanítás nagyon megterhelő a tanárnak is, a gyerekek pedig jobban érzik magukat egymásközt.
Ha súlyosbodik a helyzet

Tényleg, csak érdekességképp......

És most kérlek, hogy koncentráljunk _kizárólag_ a középiskolákra.

Értem én, hogy fontos az oktatás színvonala, még ott is vannak bevehető bástyáim, hogy számít, hogy mihez mit szólnak a diákok......

.....de annyira, hogy a mérleg másik serpenyőjébe _emberéleteket_ teszünk???

Sajna ez az eü kapacitás igaznak látszik. A görbe ellaposítása azért lenne szükséges, hogy ne kerüljünk kezelhetetlen helyzetbe, azaz a kórházaink és személyzetük talpon maradjon és ne kerüljünk Lombardiához hasonló állapotba. Szerintem a csehek ezért hozták meg a szigorító intézkedéseiket, mert a veszély közelébe kerültek.

Középiskolában tanítok. Én nem vagyok veszélyeztetett korban, tudtommal alapbetegségem sincs. Ellenben az orvostársadalomnál már csak a pedagógustársadalom öregebb, nagyon sok a veszélyeztetett korú és rengeteg az alapbetegségekkel küzdő kolléga. Tehát a járvány szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoport van kitéve a legnagyobb fertőzésveszélynek: százával kerülnek naponta a közvetlen közelükbe(!), maszk nélkül (!) a fiatalok. Nincs plexi, nincs maszk, nincs védőtávolság. Szünetekben zsúfolt folyosók (ahol elvileg kötelező a maszk...muhaha...), órán szűk tantermek, jön a tél, az ablakok sem lehetnek már tárva-nyitva egész órán. Tuti elkapjuk mind. Még egyszer mondom: NEKEM semmi bajom nem lesz valószínűleg...DE: naponta nézek bele a kollégáim szemébe, akiknek nagyon is lesz! --- miért is????!?!?!?!? Hogy az oktatás színvonala...aha.....kiknek is?????!?!? Akik arra se veszik a fáradtságot, hogy egy ceruzát (!) hozzanak magukkal iskolába, akik még életükben egy házit meg nem csináltak, akik köszönni sem tudnak, akik tüntetőleg egy maszkot képtelenek felvenni, akik 10. osztályban sem tudnak 1 m-t cm-be átváltani....de az idős kollégáimat persze zárjuk őket össze velük egy pandémia közepén, nehogy kárt szenvedjen az oktatás színvonala....(*legyint*)

(Ne politizáljunk, plíz, FIDESZ párti vagyok, vissza lehet olvasni)

Nem megállítaná a vírus terjedését, hanem esetleg lassítaná. Egy különösen veszélyeztetett csoportot elszeparálna egy különösen terjesztő csoporttól.
Én mérnökként kezdtem két éve tanítani, ez a 3.évem egy szakközépben, technikusokat is tanítok. A mai napig dolgozom fel, hogy MEKKORA KÜLÖNBSÉG VAN köztük és az általam addig ismert gyerekek között. Van alsós, felsős, gimis saját gyereken, hidd el, elképesztő, két külön világ. A normális, tanulni akaró gyerekek nem maradtak le behozhatatlanul, és meg se nyikkannak a maszktól, nem agyatlanok, felfogják, hogy kell, még órán is felveszik.
Nálunk a szakközépben? - anyám.... Nem tanulnak sehogy se, semmit se, nem hordják a maszkot, pofátlanok, neveletlenek, 40 perces órán ha 20 percet sikerül tanítani, az már csúcsszuper.
Nem éri meg ezért tanárok életét kockáztatni.
Aki akar tanulni, online is elvan még egy fél évet, a lemaradása pótolható lesz.
Aki meg neveletlen, agyatlan barom, annak meg tök mindegy.

Ó, drága... Én is így képzeltem. Nincs ellenőrzője, volt, de nincs, a krétát apa nem olvassa, helyretenni max. a tanárt akarja. Aki utoljára iskolás korában látott belülről iskolát, az elképzelni se tudja, hogy hova vezetett a liberális nevelés.
Én eddig amúgy tök lelkes voltam, megértettem magam velük, magyaráztam, ingyen korrepetáltam, vonalzót, körzőt vettem nekik, órákat beszélgettem velük a lelki bajaikról... mindenkinek mondtam, hogy van lelkük, csak el kell érni őket...
... Hát nincs.
Elmagyaráztam nekik hogy terjed a vírus, hogy az idős, beteg tanáraikra vigyázniuk kellene, hogy mi a maszk szerepe, külön videókat vetítettem erről.... és a szemembe röhög a folyosón maszk nélkül.

Nem éri meg. Engem most eléggé felőröl lelkileg ez a helyzet. Közelről látom, kikért áldozunk fel kiket. Nem éri meg, hidd el. Hidd el.

(külön mise, hogy hogy jutottunk el idáig, KEDVES SZÜLŐK! én most nagyon gondolkozom rajta, hogy jövőre maradjak-e itt a gődényhívők neveletlen kölykeit tanítani. De most legyünk túl ezen....)

én kisgyerekekről írtam, te kezdtél el felsőtagozatosokról középiskolásokról beszélni.

Ha fogalmad sincs mi az a távoktatás, ha fogalmad sincs milyen egy gyereket egyedül hagyni akkor is, ha 12 éves elmúlt akkor miről beszélünk?

Én arról, hogy az egészségügyben dolgozóra nem gondol senki? Az legyen bent napi 24 órát a gyereke pedig szintén 24 órát egyedül.
Azt hiszed, hogy nem kell segíteni a tanulásban, nem kell kaját adni, időben a monitor elé ültetni, segíteni a feladatokat elküldeni, mert kezdődik az oktatás? Ha elmúlt 12 éves, már nem kell ráfigyelni, pont egy kamaszra? Nagyon régi lehetsz, ha nem tudsz visszaemlékezni a kamaszkorodra.
Ez nem az a kor mások a gyerekek. Amit te tanultál mondjuk főiskolán, azt ők tanulják általánosban.

A kérdés úgy hangzik: a szülő hajlandó-e extra áldozatra, energia és pénz befektetésére azért, hogy megmentsék az idősebb és/vagy alapbetegségekkel élő tanárok életét.
Ez a kérdés.
Hozol áldozatot mások életéért vagy sem?
Nem? Ok, az is egy válasz.
De tessék kimondani.
Én szeretem, tisztelem a 3 gyerekemet tanító tanárokat.(3.,8.10. osztályosak, igen, az egyik épp felvételizik) Én vállalnék értük extra áldozatot.
Te nem?
Ok. Te döntésed. De szembesülj vele, hogy _emberélet_ áll szemben a Te komfortzónáddal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés