Putyin hadat üzent Erdogannak

2020. november 2. 19:48
Oroszország és Törökország élesedő ellentétét elemezte a Der Tagesspiegel német lap.

Putyin hadüzenete címmel készített összefoglalót Törökország és Oroszország közelmúltban egyre élesedő konfliktusáról a Der Tagesspiegel. A német lap megemlíti, hogy e sorok írásakor Oroszország Idlibben bombázza épp a szír polgárháború Törökországhoz hű harcosait, amely nyílt és erőszakos fellépés Ankara irányába. 

Néhány hónapnyi csendet követően lángoltak fel a feszültségek a két ország között Szíriában. A szíriai Idlib tartományban az orosz légierő a héten mintegy 80 Törökországhoz hű harcost lőtt le.

A török ​​határtól néhány kilométerre fekvő Failak al Sham milícia kiképzőtáborának megtámadása súlyos csapást jelentett a felkelőknek –  egyúttal nyílt hadüzenetnek is tekinthető. Moszkva egyértelműen növeli az Ankarára nehezedő nyomást, és fel is szólította a török ​​kormányt, hogy ne avatkozzon bele a Hegyi-Karabahot érintő konfilktusba. Erre válaszul Erdogan újabb észak-szíriai invázóval fenyeget – összegezte a helyzetet a Tagesspiegel. 

Oroszország és Törökország évek óta képes együttműködni a térségben annak ellenére, hogy Moszkva Bassár al-Aszadot, Ankara pedig a szír államfő ellen harcoló ellenzéket támogatja. Eddig ez az együttműködés mindkét fél számára előnyös is volt: Oroszország képes volt leválasztani Törökországot – amely NATO tagország – nyugati szövetségeseiről, és elérte, hogy saját érdekeit érvenyesíthesse Szíriában – írja a lap.

Tavasszal Vlagyimir Putyin és Erdogan megállapodtak a szíriai szövetségeseik közötti tűzszünetben, amely stabilizálta az Idlibben kialakult feszült helyzetet. Ezért is különös jelentőségű ennek a tűzszünetnek a felrúgása, valamint az a hevület, amellyel Aszad nekitámadt Idlibnek visszafoglalni azt. A hadműveletet „terrorellenes akcióként” végzik az oroszok a szír rezsimmel karöltve, így jórészt haszontalan az európai hatamak tiltakozása az ENSZ platformjain.

A Failak al Sham milicia Törökország szövetségese és jelenleg érzékeny veszteségeket szenved el Idlibben. Bár Törökország igéretet tett a területen az ISIS sejtek visszaszorítására, a radikális iszlamista HTS Milicia jórészt háborítatlanul tevékenykedhetett ezidáig. Ez szolgáltatott ürügyet Moszkva és szövetségesei beavatkozására. 

A német lap szerint Putyin szíriai hadműveletei közvelten hadüzenetet jelentenek Erdogannak, aki a karabahi konfliktusba avatkozva próbálja megbontani a Kaukázus belső hatalmi egyensúlyát. A törökbarát szír milícia felszámolása erre adott válasz. A Tagesspiegel megszólaltatta Charles Lister amerikai katonai szakértőt, aki szintén közvelten hadüzenetről beszél. Ezért az Egyesült Államok is beavatkozott a konfliktusba, hisz a napokban több dróntámadásban is lecsapott az Al Kaida és az ISIS helyi sejtjeire, megölve azok parancsonait.

A mostani helyzetnek nagy szerepe van a menekültválság további alakulásában is, hisz a térségből több, mint másfél millió ember menekült el 2019 óta, visszatérésük reménye pedig egyre távolibb. A humanitárius tragédiát tovább súlyosbítja a koronavírus, hisz diagnosztikai eszközök, tesztek és óvintézkedések hiányában a vírus minden akadály nélkül terjed és pusztít Szíriában –  zárja cikkét a Der Tagesspiegel. 

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És emiatt van felháborodva az Európai Unió, hogy Szíriában - mit is kereső? - török gépeket lőttek le a szíriai nemzeti erők, orosz segítséggel:
"Assad nekitámadt Idlibnek visszafoglalni azt. A hadműveletet „terrorellenes akcióként” végzik az oroszok a szír rezsimmel karöltve, így jórészt haszontalan az európai hatalmak tiltakozása az ENSZ platformjain."
Tehát: Európa Erdogán mellett, aki fasisztának bélyegezte a francia, osztrák, német államot - ami mellesleg nem is olyan légből kapott, elég csak a médiahelyzetre gondolni ezekben a "demokráciákban" - Európa Erdogán mellett, nem semmi...

Nekem meg végigfutott a hátamon a hideg. Ilyesmivel nem viccelünk, kezitcsókolom!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés