Tizedik napja tiltakoznak az új lengyel abortusztörvény ellen

2020. október 31. 21:17
Tizedik napja vannak kormányellenes tüntetések Lengyelországban, az utcai megmozdulásokat az abortusztörvény szigorítása váltotta ki.

Tizedik napja vannak kormányellenes tüntetések Lengyelországban, az utcai megmozdulásokat az abortusztörvény szigorítása váltotta ki. Szombaton Varsóban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökének háza közelében gyűlt össze nagyobb tömeg. Több vidéki városban is voltak tiltakozások, és a következő hétre újabb megmozdulásokat szerveznek. A tüntetők az abortuszra vonatkozó korlátozások eltörlését és a kormány távozását követelték. Eközben a fővárosi rendőrség közölte, hogy 37 embert vettek őrizetbe a pénteki tüntetésen. Előző nap mintegy 100 ezren vonultak utcára Varsóban annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások tiltják az öt főnél nagyobb összejöveteleket. Lengyelországban csaknem 21 900 új fertőzöttet jelentettek szombaton, ami országos rekord.

Az országban folyamatosak a tiltakozások azóta, hogy az alkotmánybíróság október 22-én alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tévő előírást. Az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény eddig a terhesség minden fázisában megengedte a művi abortuszt. Az alkotmánybíróság által most alkotmányellenesnek minősített kitételre hivatkozva évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtottak végre többnyire Down-szindrómával diagnosztizált magzatokon. A lengyel abortusztörvény az egyik legszigorúbb a maga nemében Európában.

(MTI)

Fotó: MTI/ EPA-PAP/ Radek Pietruszka

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár teljes mellszélességgel támogatom a lengyel kormányt, itt bizony egy helytelen döntés született. Nem lehet egy nőt arra kötelezni, hogy szüljön meg egy gyereket és utána minimum 18 évig tartsa el. Ami errefelé a szegénységet jelenti a szülőknek. Sajnos.
És ha ebbe belebukik a kormányuk, akkor bukjon. Ami rossz hír lenne nekünk.

Ez a józan ész hangja.

A most 46 éves lányom még úgy volt OKTV-n első 10-ben, h. még nem járt a nyelvterületen. 19 éves korában kicsúszott alóla a föld, azután volt még 10, de csak nagyjából normális év, az egyetemet befejezte, azután mindez tetézve lett a közép súlyos szklerózis multiplexszel. Ami az ő, egyébként NEM horrorisztikusan nehéz, de azóta is súlyosbodó betegsége miatt ránk nehezedik, az nemcsak a mi életünket, a nyugodt, békés öregkorunkat hiúsítja meg, hanem lehetetlenné tette, különösen az utóbbi 10 évben, a három fiú családjának életébe résztvevőként, segítve bekapcsolódást. Amit mi egy életen keresztül anyagilag összehoztunk, az a lányom utánunk való ellátásába bele fog menni, erre kell készülni, amellett, h. rémálom.

Amit az emberre a sors rámér, azt el kell viselnie, a terhet elhordozni, lehetőleg épen. Mindennél van SOKKAL ROSSZABB.

Nem értek egyet sem a lengyel szabályozás szigorítással, sem a tüntetések módjával, hevével, nyilván Majdanra van kihegyezve. Legyen lelkiismereti kérdés mindenkinél, h. az előre látható balsors ellen mit tesz, v. nem tesz.Nem helyeslem a

És ha nem szedett fogamzásgátlót, mert nem volt barátja? És megerőszakolták?
Vagy annak ellenére lett terhes, hogy szedett?

Nem 18 évig, élethosszig. Plusz fölvállalni azokat a hátrányokat, esetleg még a társadalmi kirekesztődést is, ami a különleges élethelyzetéből adódni fog. Egész életében MÁS lesz és máshogyan is fognak hozzá viszonyulni. Nem nagyon hiszek az un. "társadalmi", v. akár az ismeretségi, baráti köri, gyülekezeti segítségben. Mindenkinek megvan a maga baja, kihull az, aki más. Az emberek NEM tudnak mit kezdeni főleg egy mentálisan nem éppel. NAGYON egyedül lehet maradni, ha valami nincs rendben. Az vesse az első követ arra, aki ezt NEM vállalja fel, akinek személyes tapasztalatai vannak a sérült családtaggal való együttélésből.

Elnézést, ez egy sztori, aminek történetesen VAN reális háttere.

A beteg gyereket élethosszig.

Azt hiszem, ami most Lengyelországban folyik, annak nem igazán oka az abortusz szabályozás.
Az idők változnak és velük mi is. A tüntetések Lengyelországban NEM igazán egy szigorúan korlátozó abortusz törvényről szólnak.

Egyébként egy idealisztikus keresztény társadalomban, ahol alapelv a segítő méltányosság, kicsit könnyebb szembenézni és elhordozni.

Tavalyelőtt kinn voltunk, kerekesszékkel, megható volt a készségesség a felajánlott segítségben, gubalovkánál, Kasprovy felvonónál, a Morskije Okohoz vezető úton. A szállodában láttunk fogyatékkal élőket nyaraltató csoportot, ütött-kopott mikrobusszal jöttek, ők is gubalovkáztak, ez egy kabinos felvonó a Zakopane nem olyan magas részére, mentek ide s oda. Volt idős ember, akit étkezésnél segíteni kellett.

A Jóisten boldogságra teremtett bennünket, hálából az életért meg kell próbálnunk boldognak lenni, örülni annak, aminek lehet.

Ez is a lehetőségekkel való élés.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés