Szüljék meg, hogy el lehessen temetni?

2020. október 31. 18:53

Perintfalvi Rita
Facebook
Amit a lengyel katolikus egyház évek óta művel, az számomra köszönőviszonyban sincsen azzal, amit én az evangéliumokból kiolvasok.

„SZÜLJÉK MEG, HOGY EL LEHESSEN TEMETNI???

Jarosław Kaczyński szerint az életképtelen magzatoknak is meg kell születniük Lengyelországban, hogy megkeresztelhessék őket, nevet kaphassanak és eltemethessék őket. Most tudom, hogy ezzel megint magamra rántom a neonácikat, meg a vallási fundamentalistákat / fanatikusokat ill. a fociultrákat – de akkor is elmondom, amit éppen katolikus teológusként gondolok a témában.

Amit a lengyel katolikus egyház évek óta művel a nő esélyegyenlőség, az LMBT-emberek egyenlőségének lerombolása terén, az számomra köszönőviszonyban sincsen azzal az ideállal, amit én az evangéliumokból kiolvasok. Nem tudom összeegyeztetni azzal sem, amikor Jézusra figyelek. Sőt még akkor is problémáim adódnak, ha Ferenc pápa gondolatai által inspirálódom. Akkor itt valami gond csak van, nem?

Egyre inkább úgy érzem, hogy a lengyel katolikus egyház politikai szereplőként pozícionálja magát, egészen napi szinten akar beleavatkozni az aktuálpolitikai döntésekbe. És bizony eddig úgy tűnik, hogy sikeresen. Csakhogy! Ezzel pont elveszíti azt, hogy erkölcsi autoritásként, az aktuálpolitika kicsinyes és önérdekű hatalomérvényesítési kényszerén felülemelkedve valami egyetemeset képviseljen. Valami olyasmit, ami minden embert inspirálhat, de soha nem kötelezhet! Ilyen ugyanis nincsen, a vallások egy partikuláris etikát képviselnek, ami csak híveikre lehet kötelező. Bár híveik véleményére sem ártana odafigyelni a lengyel egyházfiaknak, mert ott is vannak feminista teológusnők, akik szerintem most ugyanúgy lázadnak, mint nem-hívő társnőik.

Mélységesen egyetértek Jürgen Habermas azon gondolatával, hogy csak a szekuláris állam képes megvédeni állampolgárait attól, hogy bármilyen vallás rákényszerítse a maga partikuláris etikáját az egész társadalomra ill. hogy a vallások egymás ellen forduljanak és kikaparják egymás szemét. Ez utóbbi eset persze kevésbé jellemző a többségileg katolikus Lengyelországban, de mégis könnyen válhat pl. az antiszemitizmus melegágyává. Vagyis csak egy olyan állam, ami világnézetileg semleges, képes megteremteni a valódi vallási szabadságot. Hiszen a vallások – saját hatalmi törekvéseik révén – legfőképpen egymás ellenségei. Ezért mindig dominanciára törekszenek. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínai kommunista állam elég szekuláris volt neked, hogy megvédje állampolgárait, amiből csak 73 milliót ölt meg plusz minden magzatot az engedélyezett egyen kívül?
Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: Chinas Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népirtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben.

A katolikus egyház álláspontja teljesen egyértelmű.
A magzatot megölni bűn.
És ezt nemcsak a katolikus férfiak mondják, hanem az -igazi- katolikus nők is.
Ennyi és nem több.

Szerintem a libcsik ezt a "kérdést" másképp látják...

Remélem te legalább érted azt amit írsz...

Nem vagy katolikus. Képmutató bolsevik vagy.

Te sem fogtad fel amit írtam.
A katolikus egyház és a "libcsizmus" olyan mint te és az értelem...

Az nem világos amit írsz.
Amúgy a te agyaddal mi van? Mert nem úgy néz ki, mint ami normálisan működik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés