Macron: Egy karikatúra nem igazolhatja az erőszakot

2020. október 31. 18:45
Először szólalt meg a kérdésben Macron, amióta franciaellenes felhívások jelentek meg a muzulmán világban.

A francia elnök megérti, hogy a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot. Emmanuel Macron az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában beszélt erről. „Értem, hogy sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot. A mi hivatásunk, hogy megvédjük a szabadságunkat és a jogainkat” – fogalmazott Macron a szombat délután sugárzott csaknem egyórás interjúból előzetesen közzétett részletben. Francia kormányzati források szerint az Al-Dzsazírának adott hosszú interjúban az elnök nyugodtan és békésen mutatja be a világlátását. Az a célja, hogy bebizonyítsa: „az iszlám szeparatizmusról mondott szavait kiforgatták, a karikatúrákról szóló gondolatait pedig karikaturisztikusan eltorzították”.

Először szólalt meg a kérdésben Macron, amióta franciaellenes felhívások jelentek meg a muzulmán világban, s számos helyen radikálisok tüntetéseken szólítottak fel a francia termékek bojkottjára azért, mert két héttel ezelőtt kiállt a szólásszabadság és a Mohamed-karikatúrák közlésének joga mellett, valamint jelezte, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát a radikális iszlamista törekvésekkel szemben. A francia elnök ezt annak a történelemtanárnak a búcsúztatásán mondta, akit azért ölt meg egy csecsen iszlamista, mert megmutatta a karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján. Macron inkább tisztázni szeretné a hazugságokat, mint hagyni terjedni azokat, és elmagyarázza a francia köztársasági modell alapjait – jelezték a francia források. Az interjúban az elnök azt is kiemeli, hogy a karikatúrákat nem a francia kormány, hanem szabad és független lapok tették közzé.

Pénteken több tízezren tüntettek ismét Bangladesben és Pakisztánban azt követően, hogy az előző napi három áldozatot követelő nizzai merényletre válaszul Emmanuel Macron megerősíttette, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát. Más közel-keleti országban is voltak kisebb megmozdulások, egyebek mellett az észak-afrikai országokban és Maliban. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a nizzai terrortámadás másnapján elővigyázatosságra intett minden külföldön tartózkodó franciát, mert a „francia állampolgárok és érdekek mindenhol veszélyben vannak külföldön”.

(MTI)

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég hülye a faszi, haa azt hiszi, hogy karikatúrákért gyilkolásznak.
Anélkül is ölnének.
A vallási fanatikusokat felbújtóknak politikai célja van: hódítás. Jó középkori módon.

Ha ez megy tovább, meglesz a Trianonjuk: Ile-de-France lesz francia, Elzász német kalifátus, a dél pedig a francia kalifátus.

Egy karikatúra még nem erőszak, igaz.
De: egy Charlie Hebdo-karikatúra: maga az előre kitervelt, provokatív erőszak.
Ettől aljasabb bűncselekmény pedig nem létezik.
És Macron is pontosan ilyen aljas, mert egy karikatúráról beszél, holott:
nem egy karikatúráról van szó.
A C-H. nem egy karikatúra: az a háború része.
És a C-H. a támadó fél, az agresszor, Macron pedig ugyanaz.

Köszi, ez nyilván így pontos, ahogy írod.
Érhetetlen, hogy egy kultúrnép miért jár el így.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés