Több tízezren tüntetnek Varsóban

2020. október 30. 22:14
Az abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítélet ellen.

Több tízezren gyűltek össze Varsóban péntek este az abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítélet elleni tüntetésen, tiltakozásokat más lengyelországi városokban is szerveztek. A tüntetők – közöttük ott van az ellenzéki pártok több vezető politikusa is – Varsóban a belváros három különböző pontjában gyűltek össze. A menetek később a varsói Zoliborz negyed felé vettek irányt, ott rendőrségi kordon állította le őket Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a PiS elnöke háza közelében. A tömeg azt követeli, hogy az abortusz korlátlanul legyen elérhető, és követelik a kormány leváltását is. Sok vulgáris jelszó hallatszik, a tüntetők petárdákat, jelzőfényeket lőnek ki.    

Verekedő csoportokat választottak szét

A résztvevők néhány helyen ellentüntetőkkel csaptak össze, a verekedő csoportokat rendőrök választotta el egymástól. Rendőrségi közlés szerint az ellentüntetők soraiból több fociszurkolót vettek őrizetbe. Az abortuszpárti tüntetők több varsói templom mellett vonultak, egyes szentélyeket rendőrség, másokat a nemzeti körök kezdeményezésére szerveződő őrség vette körül. Az őrséget azután állították fel, hogy múlt hét végén a tiltakozók több templomot is megrongáltak, szentmiséket zavartak meg. Pénteken Andrzej Duda elnök, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő a kedélyek csillapítására, a tüntetések felfüggesztésére hívtak fel. Morawiecki ismételten járványügyi érveket hozott fel. Közölte azt is: az egy hete a koronavírus-járvány miatt meghirdetett gyülekezési tilalom ellenére nem akarják feloszlatni a tömeget, mivel „a nagyon fiatal tüntetők életkora miatt ez jelenleg nem lenne a helyes megközelítés”. A kormányfő úgy látta: párbeszédet kellene elkezdeni az elnök aznap benyújtott törvénymódosító javaslata alapján.    

A varsói polgármester a tüntetők mellett áll

Andrzej Duda pénteken benyújtotta a parlamentbe az eddigi abortusztilalom alóli kivételeken pontosító tervezetét, mely lehetővé tenné a terhességmegszakítást, ha a magzatnak az élettel összeférhetetlen károsodását valószínűsítik, de védené az abortusztól a Down-szindrómás gyermekeket. Rafal Trzaskowski ellenzéki varsói főpolgármester a tüntetésen rögzített videóüzenetében támogatását fejezte ki a tiltakozók iránt. Úgy vélekedett: a párbeszéd előfeltétele a múlt heti alkotmánybírósági döntés visszavonása. A varsói főpolgármesteri hivatal kezdeményezésére a főváros egyik jelképeként tartott, sztálini időkben épített Kultúrpalota homlokzatára a jelenlegi tüntetések jelképét, a vörös villámot vetítették.

(MTI)

Fotó: A lengyel alkotmánybíróságnak a beteg magzatok művi vetélését tiltó döntése ellen tiltakozó emberek tüntetnek Varsóban 2020. október 30-án. A bíróság előző heti döntése óta Lengyelországban naponta nagy létszámú, templomok, emlékművek rongálásával, vulgáris jelszavak hangoztatásával is járó tüntetések zajlanak. MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te csak egy senki kis troll vagy. Egyetlen értelmes szöveged nincs, amit teszel, az lényegében óvodás szintű nyelvöltögetés, amin csak mosolyogni lehet. Túl komolyan veszed magadat.

Védekezzen bármilyen módon, ha akar akár bolsevista mód is lehet.
Volt egy film, a címe: Egy marék szerelem.

Jól elvagyok ketten. De liyen alja színvonalon. Osszeilletek. Az is lehet, hogy magaddal beszélgetsz.

Olyan érdekes, hogy azok, akik a leghangosabban kikelnek az általánosítás ellen, azok tolják legjobban ezt a minden pap pedofil dumát.
Érdekes, hogy a tanárok között statisztikailag kb két-háromszor több pedofil visszaélés történik, mégsem azt szajkózod, hogy minden tanár pedo...

Végezetül csak egy kérdés. Hány papot ismersz személyesen? Közülük mennyi a pedofil? Az én válaszom erre kb40/0
És az az alapvetésem, hogy egyetlen eset sem elfogadható! De az általánosítás sem!

Kinőttem már az óvodás szintű feleselésből, nyelvöltögetős odamondogatásból. Ez legyen a te színvonalad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés