Nem antiszemiták a magyarok

2020. október 30. 7:33

Heisler András
Válasz Online
Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar Nobel-díjasok szinte kivétel nélkül zsidó származásúak voltak. Interjú.

Judapest – ahogy a már említett jobbikos jelölt fogalmazott.

Rá még visszatérhetünk, de előbb tisztázzuk ezt a kérdést. Ami ugyanis a magyar fővárost és sok fontos vidéki várost kialakította, az nem a zsidóság, hanem a zsidók és a nem zsidók közötti szimbiózis. Ez a lényeg. Amit egyébként nemcsak antiszemiták, de sokszor zsidók is el szoktak felejteni. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar Nobel-díjasok szinte kivétel nélkül zsidó származásúak voltak. Legyünk is büszkék rájuk, ezzel nincs semmi baj. Csakhogy azt is hozzá kellene tenni: ezek a remek elmék szinte kivétel nélkül egy evangélikus, keresztény középiskolában végeztek. Ez az igazi együttélés, amelyből elképesztő mennyiségű érték jött létre. Ezek után talán nem kell külön cáfolnom azokat a baromságokat, amelyeket mondjuk Róna Tamás mondott.

Arról a neológ rabbiról van szó, aki szerint ön antiszemitának tartja a magyarokat, Orbán Viktorral az élen.

Nem tartom antiszemitának a magyarokat, sem Orbán Viktort.

Nézzen körül! Itt ülünk ebben a kormány jóvoltából csodálatosan felújított zsinagógában, s a Rumbach kiállítása az együttélésről fog szólni. A kormánnyal kialakított kapcsolataink konstruktívak és széleskörűek. A belüggyel biztonsági kérdésekben, a külüggyel V4 és diplomaták oktatása területén, az agráriummal a Tubisvat, azaz egy izgalmas zsidó mezőgazdasági ünnep kapcsán, az EMMI-vel a kórházunk felújításában, a honvédelemmel a Kőszegen megvalósított emlékpark létrehozásával működünk együtt, és sorolhatnám tovább. Ezt lehetőségemhez mérten minden hazai és nemzetközi fórumon hangsúlyozom, az antiszemitizmus címkéjével viszont soha nem szerettem dobálózni.

Szóval nem ön a kétarcú, hanem az antiszemitákat kitüntető, de zsinagóga-felújításra milliárdokat adó kormány?

Senkit nem vádolok kétarcúsággal, még ha engem azzal vádolnak is. A világ ilyen bonyolult. Családon belül is van ilyen. Egyszer megöleled, másszor kiabálsz vele.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egy zsidó hüje...

Na, emmán antiszemétizmus! DDDDDD

Ez egy jó interjú. Heisler nyilvánvalóan baloldali - ez átjön a sorok között -, a zsidóság többsége is, ezt nem is szokta tagadni, mégis középen tartja a szervezetet, és ez jelentős dolog. Nem sok baloldalit ismerünk a mai Magyarországon, aki ilyesmire képes. És ezt akkor is értékelni lehet, ha egy erős jobboldal által évtizede kormányzott országban magukat lőnék lábon, ha ellenzéki pozícióba helyezkednének. Bőségesen lennének jelentkezők a lábonlövésre.

Te, esetleg nem véletlenül van elírva?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés