Francia külügyminiszter: A franciák az egész világon veszélyben vannak!

2020. október 30. 15:47
A nagykövetségek mindenütt utasítást kaptak, hogy megerősítsék a biztonsági intézkedéseket.

A francia állampolgárok és érdekek mindenhol veszélyben vannak külföldön – jelentette ki pénteken a védelmi tanács ülését követően Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a nizzai terrortámadás másnapján. „Minden külföldön tartózkodó francia állampolgárnak a (legmagasabb szintű) merénylet miatti sürgős üzenetet küldtük el, bárhol is legyenek, mert a veszély mindenhol jelen van” – mondta a tanácskozást követően a külügyminiszter a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón. „A virtuális gyűlölettől gyorsan jutunk el a tényleges erőszakba, ezért úgy döntöttünk, hogy minden szükséges intézkedést meghozunk az érdekeink és az állampolgáraink védelmére” – tette hozzá.

A bejelentés szerint a francia nagykövetségek utasítást kaptak, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket minden francia érdekeltségű épület és intézmény körül (nagykövetségek, konzulátusok, iskolák). A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a nizzai Notre-Dame-bazilikában három áldozatot követelő dzsihadista támadás előtt két héttel Samuel Paty francia történelemtanárt azért ölte meg, majd fejezte le egy csecsen iszlamista, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. Az oktatási intézmények ezért kiemelt védelmet kapnak.    

Úgy döntöttünk, hogy csak akkor adunk engedélyt az iskolák megnyitására, ha az óvintézkedéseket megerősítették, és vigyázni fogunk egyszerre a szülőkre, a tanárokra és az iskolásokra is” – mondta a miniszter az őszi szünet utáni hétfői iskolakezdésre utalva. A tárcavezető elmonndta, hogy a szükséges óvintézkedéseket a helyi hatóságok együttműködésével hozza meg a francia diplomácia, s „általában mindenhol segítséget kapunk”. Amióta Emmanuel Macron francia elnök a lefejezett tanár végső búcsúztatásán kiállt a szólásszabadság és a Mohamed-karikatúrák közlésének joga mellett, valamint jelezte, hogy hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát a radikális iszlamista törekvésekkel szemben, egyre több franciaellenes felhívást jelent meg a muzulmán világban, s számos helyen radikálisok tüntetéseken szólítottak fel a francia termékek bojkottjára.

(MTI)

Fotó: Gépfegyveres rendőr áll a nizzai Notre-Dame-bazilikánál 2020. október 29-én. Brahim Ausszaui 21 éves tunéziai bevándorló a reggeli órákban késsel támadt a bazilikában tartózkodó három emberre, egy idős nőt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nőt halálosan megsebesített. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követően. MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Úgy döntöttünk, hogy csak akkor adunk engedélyt az iskolák megnyitására, ha az óvintézkedéseket megerősítették, és vigyázni fogunk egyszerre a szülőkre, a tanárokra és az iskolásokra is”
Iskolarendőrség - Hongrie?

Iskolarendőrség - Hongrie?
Ahol már nincsenek jogállami normák?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés