Csütörtöktől Franciaországban is jön lockdown – jelentette be Macron

2020. október 28. 21:02
Macron szerint a koronavírus második hulláma rosszabb lesz, mint az első volt, a semmittevés 400 000 emberrel végezne, de az iskolák mégis nyitva maradnak.

A nemzeti egység megőrzésére szólította fel a franciákat szerda este Emmanuel Macron köztársasági elnök.

„Mindannyian meglepődtünk a járvány felgyorsulásán. Egységesnek kell maradnunk, és nem szabad engednünk a megosztottság mérgének. Ez az időszak nehéz, de tanúságtétel arról is, kik vagyunk valójában: olyan nők és férfiak, akik összefognak” – jelentette ki Macron.

„Bízom bennünk, bízom abban, hogy képesek vagyunk legyőzni ezt a megpróbáltatást. Mindenkinek helyt kell állni abban az elhatározásban, hogy tartjuk magunkat a felállított szabályokhoz. 

Egységes nemzet vagyunk. Franciaország vagyunk"

– mondta a köztársasági elnök.

A francia elnök ezt megelőzően bejelentette, hogy csütörtök éjféltől az egész országban újra bevezetik a korlátozó intézkedéseket a COVID-19 miatt bekövetkezett halálesetek növekedésének megállítása végett. Az iskolák és a bölcsődék ennek ellenére továbbra is nyitva maradnak – tette hozzá.

„Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát” - hangsúlyozta az elnök.    

„Miután az iskolák nyitva maradnak, a szülők jobban össze tudják egyeztetni a családi életüket és a munkahelyi elfoglaltságaikat, de amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés lesz az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább” - mondta az államfő.

„A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze” – hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett.

Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le. A márciusi lezáráshoz képest jelentős különbség az is, hogy az idősotthonokban a hozzátartozók látogathatják a bentlakókat, ahogy egyébként ez a kórházakban is engedélyezett.    

„Hogy elkerüljük a tavaszi emberi tragédiákat, azt hogy az egyedülállók vagy az idősek teljesen elszigetelődjenek, az idősotthonokban az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett engedélyezett marad a látogatás” - mondta Emmanuel Macron. A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak – elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) – a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja 100 százalékban. A kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat csütörtök délután sajtótájékoztatón részletezi Jean Castex miniszterelnök.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy a kórházi intenzív ágyak számát a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

A vírus terjedése Franciaországban meghaladta „a legpesszimistább előrejelzéseket is” – mondta az elnök. Lehetőség szerint mindenhol távmunkát kell végezni, de az állampolgárok elhagyhatják otthonaikat munkavégzés, rászorultak megsegítése és bevásárlás céljából. „Franciaország határait lezárják, és kötelező gyorstesztet vezetnek be az országba érkezők számára” – mondta Macron.

Az új intézkedések december közepéig lesznek érvényben, és 15 naponta értékelik újra, hogy elégségesek-e, miután az elmúlt hetek korlátozásai, amelyek néhol kijárási tilalmat is magukban foglaltak a legsúlyosabban érintett területeken, mégsem voltak elegendőek. 

(Forrás: MTI, Le Figaro, euronews)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés