Dolgozói ötödét rúgja ki a Boeing

2020. október 28. 23:02
A drámai leépítést a koronavírus-járvány okozta recesszióval indokolják – adta hírül a BBC.

A Boeing további 7000 munkahelyet szüntet meg a pandémiában keletkezett veszteségei miatt. Az amerikai repülőgépgyártó, amely már korábban is drámai leépítéseket hajtott végre bejelentette, hogy alkalmazottainak száma a jövő év végére 130 ezer főre fog csökkeni. Ez 20%-kal kevesebb, mint a válság előtt alkalmazott 160 ezres szám.

A koronavírus-járvány valamint a 737 Max sugárhajtóval kapcsolatos biztonsági aggályok együttesen járultak hozzá a megrendelések visszaeséséhez. A cég 466 millió dolláros (14 millárd forintos) veszteséget könyvelhetett el a negyedik negyedévben.

A cég elnöke megerősítette, hogy a 737 Max amerikai szállításai az év vége előtt elindulnak, igaz, hogy „radikálisan csökkentett ütemben”. A flotta gyártása 2019 márciusa óta szüntelt, miután két légi balesetben összesen 346 ember halt meg.

A világjárvány csak tovább fokozta a cég válságát, amely radikális visszaesést eredményezett a légiforgalom egészében. A nagy légitársaságok a csőd szélére sodoródtak és arra kényszerültek, hogy szintén csökkentsék a személyzet létszámát és töröljék új repülőgépekre vonatkozó terveiket.

A cég idén tavasszal 10%-os csökkentést jelentett be, arra számítanak, hogy a légiforgalom csak 2023-ra tér vissza a válság előtti szintre. A bevételek 30%-kal csökkentek az év első kilenc hónapjában. A Boeing elnöke és vezérigazgatója, Dave Calhoun szerint a kormányzati megrendelések, a védelmi és az űrprogramok biztosítanak némi stabilitást a cégnek.

A 737 Max biztonságos üzembehelyezése tovább halad, hogy a típus remélhetőleg nem csak az USA és Kanada, de az Európai Uniós hatóságok „szigorú tanúsítási és validációs” kritériumainak is meg fog felelni. A javított sugárhajtómű már körülbelül 1400 tesztrepülést és több mint 3000 repülési órát teljesített mostanra.

(Forrás: BBC)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés