Az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az EB

2020. október 28. 16:15
Az Európai Bizottság nem ígér azonos mértékű minimálbért minden európainak – hangsúlyozta Nicolas Schmit foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására – közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán. Von der Leyen azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak. A megfelelő szinten megállapított minimálbérnek nemcsak pozitív társadalmi hatása van, hanem szélesebb gazdasági előnyökkel jár, mivel csökkenti a bérek közötti egyenlőtlenségeket, segít fenntartani a belföldi keresletet és még inkább munkavállalásra ösztönöz. Hozzájárul emellett a nemek közötti bérszakadék csökkentéséhez is – közölte.

A javaslat a minimálbérek keretére vonatkozik, a nemzeti hagyományok, a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadságának tiszteletben tartásával. Továbbá tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak – mondta. Ugyanakkor

nem kötelezi a tagállamokat a törvényben előírt minimálbérek bevezetésére, és nem határoz meg közös minimálbér-szintet sem

– emelte ki von der Leyen.

A közös minimálbér-szint kérdésével összefüggésben Nicolas Schmit foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos azt közölte, ilyen követelmény bevezetése „teljes mértékben lehetetlen lenne”, és tönkretenné a gazdaságot. Mivel az egyes tagországok gazdasági teljesítménye között különbség van, nem lehetséges teljes mértékű azonosság a minimálbért illetően, azonban felzárkóztatásra és a különbségek lefaragására törekedni kell. Leszögezte,

az Európai Bizottság nem ígér azonos mértékű minimálbért minden európainak.

Ez nem lenne reális, logikus és felelősségteljes – húzta alá. Az uniós bizottság a minimálbérek meghatározása pozitív irányának ösztönzésére törekszik – tette hozzá.

Az Európai Bizottság közleménye szerint, noha minimálbér minden uniós tagállamban létezik, többségükben a minimálbérek biztosításának védelme elégtelen, vagy hiányosságokkal küzd. A javasolt irányelv emiatt keretet hoz létre a minimálbérek védelmének javítására és hozzáférésének biztosítására az Európai Unió egészében. Meghatározza, milyen fellépésekkel és hogyan biztosítható a minimálbérek megfelelő szintje, javaslatot tesz a minimálbér-ingadozások és -mentességek kiküszöbölésére vagy korlátozására, valamint a minimálbérre vonatkozó nemzeti keretek hatékony alkalmazására, és ellenőrzési mechanizmusok bevezetésére. Célja az is, hogy valamennyi tagállamban elősegítse a kollektív bértárgyalásokat.

Azoknak az országoknak, amelyek törvényben szabályozzák a minimálbér mértékét, meg kell teremteniük a minimálbér megfelelő szintje meghatározásának feltételeit. A feltételeknek egyebek mellett tartalmazniuk kell a minimálbér megállapításának világos és stabil kritériumait, valamint a minimálbér rendszerének rendszeres és időben történő frissítését. A javaslat az egyes országokban megállapított minimálbér-védelem jobb végrehajtását és nyomon követését írja elő. Az irányelvjavaslat szerint a tagállamoknak éves jelentést kell készíteniük a minimálbér-védelmi intézkedéseikről, amelyet be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

(MTI)

Összesen 195 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Azoknak az országoknak, amelyek törvényben szabályozzák a minimálbér mértékét, meg kell teremteniük a minimálbér megfelelő szintje meghatározásának feltételeit. "
Ennyi a Dobrev-forradalom.

Aztán milyen eredménye lesz? A minimálbér továbbra is nemzeti hatáskör lesz, mert az EU-ban is látják, hogy az csak a gazdaságtól függ. Dobrev kedvéért megfuttatták, majd elejtették a témát. Állandóan azt mantrázzátok, hogy a gazdaság rossz állapotban van. Hogyan akartok egy rossz állapotú gazdaságban magas minimálbért fizetni? Lóugrásban működő logikával hülyítitek a szavazóitokat. Remélem, hogy idővel számon kérik Dobreven, miért áltatta őket pusztán szavazat szerzés céljából.

Avagy: most már biztos, hogy Dobrev blöffje mint blöff nyilvánvaló.

Pedig ígérhetne!
Mégpedig az EU-s multik kötelezően fizessenek annyi minimálbért amely a saját adózott országában van.
Ha Luxemburgban fizet adót akkor a bulgáriai vállalatánál luxemburgi minimálbért stb.

Gyurcsány felesége hazudozott teli szájjal!

Válaszok:
pollip | 2020. október 28. 20:38

Hát ez nem arról szól, amit Gyurcsanyiné habzó szájjal uvoltozik.

Itt most arról van szó, hogy bérkérdésekbe nem lehet kívülről beleszólni. Még akkor sem, ha ezzel akarják megtámogatni kívülről Dobrevet. Az nem megy, hogy kívülről megszabott bérekkel tönkretegyék a hazai vállalkozásokat. Ezt az EU-ban is tudják, de ti csak kajáljátok nyugodtan Dobrev dumáját.

Ilyen kérdéseket ne tegyél fel Jánoskának. Dolgoztam német multinál, semmivel sem voltak okosabbak nálunk, de a háromszorosát keresték a hazai üzemeikben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés