Valter Attila történelmet ír

2020. október 27. 13:28

Schneller Domonkos
Facebook
Ilyen sikeresen magyar kerékpáros még soha nem szerepelt a három nagy verseny egyikén sem.

„Legutóbb 13 évvel ezelőtt vett részt magyar versenyző a világ három, valóban meghatározó jelentőségű (más sportágakra lefordítva: Bajnokok Ligája, vagy éppen a Grand Slam tornák szintje), országúti kerékpárverseny, azaz a Tour de France, a Giro d’ Italia, illetve a Vuelta a Espana egyikén. Akkor, több mint egy évtizeddel ezelőtt az a Bodrogi László indult el a Vueltán, aki korábban, 2002-ben rangos, összetett 62. helyezést ért el a Tour de France-on. Azóta magyar versenyzőért nem volt alkalmunk szorítani.

Vasárnap a mindössze 22 éves Valter Attila a szokatlan módon ősszel, azaz nem ritkán mínuszokban, hóborította háromezres csúcsok környezetében megrendezett, három hét alatt mintegy három és fél ezer kilométer távot, illetve negyvenezer méter szintet teljesítő, igencsak embert próbáló Giro d’ Italia versenyen az összetett 27. helyen végzett. Ennek a brutális kihívásnak a teljesítése önmagában akkor is nagy szó lenne, ha Attila a 218 induló közül a 217. helyet szerezte volna meg. Mindezt úgy, hogy soha előtte nem indult még ekkora igénybevételt jelentő, három hétig folyamatosan zajló versenyen. Ilyen sikeresen magyar kerékpáros még soha nem szerepelt a három nagy verseny egyikén sem.

Túlzás nélkül jelenthetjük ki: a magyar kerékpársport legnagyobb sikersorozatát írja idén ez a fiatal versenyző. Emlékezzünk: alig több mint egy hónappal ezelőtt nyerte meg ugyanő 15 év után újra magyar versenyzőként a Tour’d Hongrie elnevezésű, Európában évről-évre egyre magasabban jegyzett hazai kerékpáros versenyt (https://www.facebook.com/permalink.php?id=110351290574607&story_fbid=166434651632937). Le a kalappal. Jóllehet nem tisztem a jelölés és a döntéshozatalban sem veszek részt, de illő tisztelettel, és talán nem is minden alap nélkül javasolnám Valter Attilát a címről döntő sportújságírók figyelmébe az év sportolója díj odaítélése alkalmával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában