De, Ferenc pápa sajnos tényleg azt mondta

2020. október 27. 7:11

Vágvölgyi Gergely
Vasarnap.hu
A látottak és hallottak a pápa magánmegnyilatkozásának tekinthetőek.

„A filmben elhangzó szavakat lelkesen üdvözölte a világ liberális elitje – olyanok is, akik az átlagembernél könnyebben kérdezhetik meg Vatikánváros diplomáciai testületét a pápai állam hivatalos álláspontjáról. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára például október 21-én üdvözölte videóüzenetében Ferenc pápa kijelentését. A Szentszék azóta sem tiltakozott a filmben elhangzó mondat ellen (nem jelezték, hogy meghamisítaná a Szentatya álláspontját), sőt, annak alkotója a bemutatóval párhuzamosan díjat vehetett át a Vatikáni Kertekben. A Szentszék hivatalos sajtóterméke, a Vatican News pedig Ferenc pápa életéről és tanításáról (!) szóló dokumentumfilmként hirdeti az alkotást. A bemutató óta eltelt időben (amely magába foglalta a pápa nyilvános vasárnapi Úr Angyala imádságát is) már lett volna tér és idő a cáfolatra, amelyet a Szentszék ezidáig nem adott ki. Nyíltan ünnepelt ellenben James Martin jezsuita szerzetes, aki nyíltan támogatja az LMBTQ-lobbi törekvéseit – eközben pedig a Vatikán kommunikációs tanácsadójaként dolgozik.

Fontos felhívni a figyelmet azonban arra is, hogy a filmben elhangzó pápai megnyilvánulás ellenére a Katolikus Egyház nem változtatott hivatalos tanításán, még akkor sem, ha Ferenc pápa szavai azzal egyáltalán nem egyeztethetőek össze (vö. a Hittani Kongregáció dokumentuma). Ez utóbbival kapcsolatban Raymond Burke bíboros egyébként úgy fogalmazott: »A sajtó által oly nagy jelentőségűnek bemutatott és Ferenc pápának tulajdonított magánvélemény nem felel meg az Egyház állandó tanításának, amint az a Szentírásban és a Szenthagyományban kifejezésre jut, és amint azt a Tanítóhivatal őrzi, védi, és értelmezi.« Ahogy arra a Hír Televízió műsorában Osztie Zoltán plébános is felhívta a figyelmet, a látottak és hallottak a pápa magánmegnyilatkozásának tekinthetőek, amelyeket nem ex cathedra jelentett ki, s még csak véletlenül sem hivatalos formában, a tanítóhivatal tekintélyével. Mindez pedig azt is jelenti, hogy az egyház hivatalos álláspontja változatlan, mi több, a katolikus hívek is megfogalmazhatnak az egyházfőétől eltérő véleményt e kérdésben – mutatott rá az atya.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ferenc pápa egy világi kategóriát - bejegyzett élettársi kapcsolat - használt fel arra, hogy megerősítse a hagyományos katolikus tanítást, a HÁZASSÁG az férfi-nő kapcsolat.

Válaszok:
Sulammit | 2020. október 27. 14:15

Senkinek, Vágvölgyinek sem kellene úgy tennie, mintha az anciene regime homoszexuális ügyben rendben lett volna, vagy hogy a Katolikus Egyház hozzáállása megfelelő lett volna.

A homoszexualitást tényleg köztörvényes bűncselekményként kezelték, tényleg nyomoztak utána, és pl. kasztrálás is előfordult, mint büntetés. Leghíresebb áldozat Alan Turing 1950 körül.

Hogy ez elfogadhatatlan, az 2020-ban mindenkinek nyilvánvaló. Hogy a Katolikus Egyháznak anno semmi szava nem volt ilyen törvényes eljárások ellen, az is. Akkor talán ne szóljunk be a pápának, hogy most valamilyen jogilag is rendezett modus vivendit szeretne látni a világi jogalkotásban.

Akkor te szembemész a Hittani Kongregációval, XVI. Benedek pápával, Osztie Zoltán atyával, a katolikusok millióival, csakhogy védd, csakhogy megpróbáld Ferenc pápa szavait elmaszatolni, bagatellizálni, amit viszont ő ahogy mondta, úgy is értette.

"Ferenc pápának vannak LMBTQ barátai. És ő nevezett ki sok LMBTQ támogató bíborost, érseket és püspököt."

James Martin jezsuita atya üzenete az LMBTQ keresztényeknek

Tudod, a pápa nem magyar közéleti személyiség, hanem a világegyház feje. Igenis van egy halom ország a világon, ahol a homoszexuálisok az életükkel játszanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés