Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel

2020. október 26. 15:44

Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK
Facebook
Nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai – oktatók és hallgatók –, cáfoljuk a Magyar Rektori Konferencia 2020. október 21-i közleményében megjelent állításokat. Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem. Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat. Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja.

A cseh, a német, a lengyel, a szlovén és az osztrák rektori konferenciák támogatása után most a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is teljes mellszélességgel áll ki ügyünk mellett, a mai napon pedig a European Students Union, azaz az Európai Hallgatói Szövetség közgyűlése biztosított bennünket szolidaritásáról. Köszönjük minden felsőoktatási szervezet, –intézmény, –tanszék, valamint minden egyes hallgató és oktató támogatását; azon ilyen irányú törekvéseket is, melyek politikai erők hatására nem juthatnak érvényre.

Várjuk a Magyar Rektori Konferencia egyértelmű állásfoglalását az egyetemi autonómia védelmében, és hogy felelősségét vállalva és befolyását latba vetve képviselje az SZFE ügyét az alapítói jogokkal bíró minisztériumnál.

Továbbá cáfoljuk azokat a híreszteléseket, miszerint az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit az általunk el nem ismert kuratórium tagjaival. A Bizottság a holnapi napon egyéni meghallgatást tart az érintettek számára – a bázisdemokratikus fórum felhatalmazásával számol be a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről a hallgatóság delegáltja.

Ezúton szeretnénk felhívni a miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét arra, hogy a jelenleg kormányzó apparátus nem egyenlő a mindenkori állammal – a felelős minisztériumnak pedig nem lehetősége, hanem feladata a felsőoktatási intézmények infrastrukturális hátterének biztosítása és akadémiai függetlenségének garantálása. Annak érdekében, hogy az európai felsőoktatási térség, a Bolognai Nyilatkozatban is rögzített feltételrendszerének továbbra is megfeleljenek a magyarországi intézményi keretek, az egyetemi autonómia többszáz éves európai hagyományaihoz hű döntéshozatal közös érdekünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hazug libsibolsik vagytok, nem diákok.

Tudjuk, ti így szoktatok leszállni a bicikliről.

"Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel
Nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem."
Helyes, nagyon helyes.
Önmagatokkal végképp ne tárgyaljatok, mert a sok nyál, amivel szembeköpnétek magatokat, nem gusztusos.
Még Sorosnak sem.

Csak ennyire futja? Értelmes érvelésre, hogy mit, miért tartasz jónak ebből a vergődésből nem futja? Az autonómia éppen olyan megfoghatatlan valami, mint a jogállam. Az Alaptörvény passzusát valaki már kikereste, idézem neked is, hogy legyen itt végre valami konkrétum:

"X.(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a Kormány határozza meg, gazdálkodásukat a Kormány felügyeli."

Tehát, hogy te is megérthesd: a kutatás és tanítás tartalma szabadon, autonóm módon választható, a szervezeti és gazdálkodási rendet törvény szabályozza, és törvényi alapon felügyelik. Hol van itt szó olyan jogról, hogy kikből állhat a kuratórium?

Az autonómia önkéntes értelmezése ellen, hogy pontos legyen a megfogalmazás. Ez most a másik varázsige a pontosan soha meg nem fogalmazható jogállam mellett. Ezek csak össze-vissza értelmezett varázsigék, mert nincsenek jogilag szabatosan megfogalmazva.

Ja, 89.ig a magyarok szavazták be az mszmp.ét a Parlamentbe.
Te hülye vagy?

Ezek a hallgatók keverik az autonómiát az autarkiával. Továbbá, egész egyszerűen szolipszisták. Magyarul: teljesen be vannak csavarodva. Aki ennyire megszólíthatatlan, az ne akarjon színész vagy rendező lenni.

Válaszok:
pollip | 2020. október 27. 0:15

Ezt a levelet biztos, hogy nem a diákok írták.

Mikor készült az interjú?

Akkor már fizetik is a bérleti díjat?

Ezt tuti, hogy nem ti fogalmaztátok meg.
Amikor nyilatkoztok már, ha az akadozott nyekergéseteket annak lehet nevezni, site, suta, nyögvenyelős valami hagyja el a szátokat.

Mindenki Fullajtár Andreán nevet, vagy botránkozik, a kettőt együtt, mivel nem tudja a Nemzeti dalt és tabletjéről olvasta fel a tüntetésen. A mikrofont másnak kellett fognia, hogy tudja huzigálni a szöveget.

Most megnézheti mindenki, hogy a színművészeti egyik osztályvezető tanára, beég a legismertebb egyébként általánosban kötelező verssel, amit mindenki, - kivéve Fullajtárt - kívülről fúj.

https://magyarnemzet.hu/belfol..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés