Párizs a bojkott leállítására kérte a muzulmán országokat

2020. október 26. 6:58
A muzulmán világban egymást követik a felhívások a francia termékek bojkottjára és tüntetésekre azóta, hogy Macron a kegyetlenül meggyilkolt történelemtanár végső búcsúztatásán kijelentette, hogy Franciaország továbbra is publikálni fog Mohamed-karikatúrákat, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

Párizs azt kérte vasárnap a muzulmán országok kormányaitól, hogy állítsák le a felhívásokat a francia termékek bojkottjára és a francia kormány elleni tüntetésekre, amelyeket „egy radikális kisebbség” kezdeményezett. A tárca a francia állampolgárok védelmének szavatolását is kérte a külföldi országoktól. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került, s a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte a külföldi befolyás visszaszorítására.    

Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte. „A bojkott-felhívásoknak semmilyen tárgyi alapjuk nincsen, és azonnal véget kell nekik vetni, ahogy az országunk elleni minden támadásnak is, amelyeket egyébként egy radikális kisebbség kezdeményezett” – olvasható a francia külügyminisztérium közleményében. A tárca szerint az elmúlt napokban több közel-keleti országban a francia élelmiszeripari termékek bojkottjára szólítottak fel, és a közösségi oldalakon időnként gyűlölködő hangnemben tüntetésekre szólítanak fel Franciaországgal szemben. Ezek a felhívások Párizs szerint „kiforgatták a Franciaország által képviselt álláspontot a lelkiismereti, a vallási és a szólásszabadságról, valami a gyűlöletre való felhívás elutasításáról” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.    

Vasárnap este Emmanuel Macron több Twitter-üzenetben is jelezte franciául, angolul és arabul, hogy Franciaország elutasítja a gyűlöletbeszédet és a nyitott „az értelmes vitára”. „A szabadsághoz ragaszkodunk, az egyenlőséget szavatoljuk, a testvériséget mélyen megéljük” – írta az államfő. „Történelmünk a diktatúrák és a fanatizmusok elleni küzdelemről szól. Ezt folytatjuk” – tette hozzá. Közleményében a külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy az elnök megszólalásai és a készülő törvénytervezet is „a radikális iszlamizmus elleni küzdelmet szolgálja, a franciaországi muzulmánokkal együtt, akik szerves részeit képezik a francia köztársaság történelmének és társadalmának”.   A francia külügyminisztérium jelezte, hogy mozgósította a diplomáciai hálózatát annak érdekében, hogy az adott országokban emlékeztesse és magyarázza el Franciaország álláspontját az alapvető szabadságjogok és a gyűlölet elutasításának kérdésében.

(MTI)

Fotó: Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy férfi, amelyen egy cipőtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök előző nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erőteljesebb fellépést helyezett kilátásbaa radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően. MTI/AP/Emrah Gürel

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már rotyog, jól alágyújtottak.
Bármi lehet......
Úgy tűnik, késő már......

Úgy tűnik, nincs már jó megoldás.

Nem, hiszen akkor feladnák az eszme rendszerüket.

Nem lesz idejük minket piszkálni, van elég bajuk.
Ugyan a koronavírus kezdetén is ez volt az EP legfontosabb elfoglaltsága....
Szerintem Franciaország elveszett. Ezt látta előre Alain Delon, Gérard Depardieu

Az lenne az okos megoldás, hogy egyik oldalon pátyolgatják a muszlimokat, az ő érzékenységükre hivatkozva nincs disznóhús a menzán, vagy félre teszik a keresztény jelképeket, a másik oldalon pedig a sajtószabadság jegyében hergelik őket Mohamed karikatúrákkal? Ez például a hülyeség egyik megnyilvánulása. Kinek érdeke ez, kinek a jó megoldása és milyen érdekek mentén?

Ha egy európai megy muszlim országba, akkor alkalmazkodnia kell az ottani előírásokhoz. Öltözködés, alkoholfogyasztás, stb. Amikor őr törnek be ide hívatlanul, akkor ők nem alkalmazkodnak semmihez. Ők soha nem lesznek sem liberálisok, sem demokraták, náluk nem lesz női kvóta és LMBTQ fesztivál, ők ez alól fel vannak mentve, miközben az európait gúzsba kötik a politikai korrektséggel. Ez lenne a jó megoldás? Kinek érdeke ez a megoldás?

Az a jó megoldás, hogy szervezetten hajókkal hozzák be őket a tengeren és bíróság elé állítják Salvinit, aki belügyminiszterként, és nyilván a kormányfő egyetértésével leállította a nyilvánvalóan törvénytelen migránsfuvarozást, mert az nem lehet emberi jog, hogy ismeretlen személyazonosságú, ismeretlen szándékú tömegek árasszák el Európát. Hogy aztán itt gyilkoljanak, ha erre kapnak parancsot. Kinek érdeke ez a megoldás? Fel kéne már ébredni ebből a liberális mámorból.

Szóval, a fentiek után szerinted mi a jó megoldás?

Szerintem a politika direkt tette naivvá az embereket , a politika meg terv szerint halad előre.
Direkt csinálják. Ha nem így lenne, 2015 óta meg tudták volna oldani, hogy csak hiteles papírokkal lehessen az EU területére lépni.
Nem mondanak le a migrációról.

Egyetértünk. Az igazi, valódi franciák hajója elment. Megérkezett az új franciák hajója......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés