Az orvosi hálapénz sátáni ereje

2020. október 26. 11:53

Csókay András
Magyar Nemzet
Miért korrupciós pénz a hálapénz, és miért csak borravaló a pincérnek vagy benzinkutasnak adott juttatás?

„A 2020-as év kapcsán a hazai történetírásban nemcsak a Covid-járvány lesz a fő említésre méltó esemény, hanem az orvosi hálapénzre mért remélhetőleg végzetes ütés, amely egyben a magyar orvostársadalom hetven évvel ezelőtt kezdődő morális halálos betegségének gyógyulását hozhatja. Még az 1980-as évek vége felé sem tudtuk elképzelni, hogy a szovjet típusú kommunista rendszer megbukik, aztán egyszer csak megtörtént a csoda, bizonyítva, hogy Isten nem fáradt el a Jézus feltámadása óta eltelt majdnem kétezer év alatt.

Az csak a legbátrabb reményeink között szerepel, hogy a hálapénz ördögére mért, remélhetőleg végső csapás nemcsak a Covid-járvány miatt született, hanem egy morális megtisztulás utáni vágyból is, amelyért annyit küzdött az orvosi kamara az elmúlt évtizedekben. Honnan is indult a hálapénz? Az ötvenes években pattant ki az ördögi ötlet valamelyik pártvezető fejéből, hogyan tudná a hatalom maga alá gyűrni a magyar orvostársadalmat. És a módszer sikeresnek látszott. Vigyük le az orvosok fizetését nagyon alacsonyra, és ezzel rákényszerítjük őket a megélhetésük miatt a hálapénz elfogadására. Bármikor rájuk engedve egy vagyonátvilágítást, bizonyítandó az adócsalást. Természetesen ez nem történik meg, ha az orvos politikailag paroláz a fennálló hatalommal. Emellett az egészségügyi bérráfordítás is jóval kevesebbe kerül az államnak.

És ez így is történt. Miért korrupciós pénz a hálapénz, és miért csak borravaló a pincérnek vagy benzinkutasnak adott juttatás? A vendéglőben adott borravaló mindig a szolgáltatás fejében, utólagosan adott jutalom. Aki adja, nem marad függőségi viszonyban a pincérrel vagy éppen a benzinkutassal. Még az utólag adott hálapénznél sincs ez így. A beteg kapcsolatban marad a gyógyítóval, nem tud »megszabadulni tőle«, mivel nagyon könnyen lehet, hogy gyógyulása után is kiújulhat a betegsége, tehát vissza kell térnie, kontrollra kell járnia az orvosához. Az előre odaadott hálapénznél értelemszerűen próbálja a beteg az orvost előre ösztönözni jobb munkára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden megvesztegetés sátáni. Nem csak embervásár, hanem lélekvásár is. (Hallod, Soros?)

"Box Hill 2020. október 26. 12:22
11
Minden megvesztegetés sátáni. Nem csak embervásár, hanem lélekvásár is. (Hallod, Soros?)"

A Parlament egy sátánfészek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés