A második hullámot már nem lehet politikai lózungokkal, vádaskodásokkal kezelni

2020. október 26. 13:54

Karácsony Gergely
Facebook
Ennél sokkal komolyabban kellene vennie a kormánynak a járványt és saját felelősségét.

„Miközben nap nap után tragikus csúcsokat dönt a járvány Magyarországon, miközben tudjuk, hogy minden szám és minden adat mögött emberi életek és sorsok vannak, miközben már saját szakértői szerint is kicsúszott a kontroll a kormány kezéből, már megint kicsinyes vádaskodásokra kell reagálni.

Még a nyáron utasítást adtam ki az idősotthonoknak a második hullámra való felkészülésről. A kormánytól augusztus közepén tájékoztatást kértem az idősotthoni protokollokkal, a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatban. Érdemi választ nem kaptam, csak egy hosszú tirádát a kormány »sikeres« járványkezeléséről. Sokra nem mentünk vele. Sok a tisztázatlan dolog a kormány lélegeztetőgép-beszerzései körül. Egyszer talán kiderül az igazság, hogyan, miért, kiken keresztül ment el 300 milliárd forint közpénz. De most az a fontos, mégis hogyan képzeli a kormány a felelősségvállalást. Szeptemberben még azt nyilatkozta a miniszterelnök, hogy korlátlanok a kórházi kapacitások, »talpig fegyverben« várjuk a járványt, ugyebár. Aztán már októberre kiderült, hogy ez nem igaz, a kórházi kapacitások kezdenek betelni, mire a szaktárca a 200 fő feletti ellátottal rendelkező idősotthonok számára írta elő a kritikus állapotú betegek lélegeztetését. Csakhogy az idősotthon nem kórház. 

Ezzel együtt október 19-én levélben tájékoztattam Kásler miniszter urat a fővárosi fenntartású intézményekben fennálló tárgyi és személyi feltételekről, egyben Kásler miniszter intézkedését kértem, hogy a gépi lélegeztetéshez szükséges szakszemélyzet intézményeinkben rendelkezésre álljon. Választ nem kaptam, csak egy rágalmazó és manipulatív sajtóközleményt. Ennél sokkal komolyabban kellene vennie a kormánynak a járványt és saját felelősségét. És én egészen másként képzelem azt a »munkakapcsolatot«, amit miniszterelnök úr szorgalmazott.

Márpedig erre nagy szükség lenne, ezt a járványt, a második hullámot már nem lehet politikai lózungokkal, sikerjelentésekkel, vádaskodásokkal kezelni. Felelősséggel lehet csak. Ennek része a korrekt tájékoztatás is. Ehhez kell tartaniuk magukat az idősotthonok fenntartóinak, államnak, önkormányzatoknak, egyházaknak, magánszolgáltatóknak akkor, amikor már 40-nél több otthonban van jelen a fertőzés országszerte. Sajnos megjelent a járvány egy újabb fővárosi idősotthonban is, a helyzetről, az intézkedéseinkről folyamatosan tájékoztatunk.”


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fröcsöntött műanyag Gál Jé.

Te csak ne ugass, te lusta geci.

KariFeri túl van az első hullámon, vége a hablatyolásnak. Kéne vmit csinálni. Persze alkalmatlan. A kultuszügyi népbiztos asszony kapja az utalást havonta.

Betojt. Újabb önkormányzati idősotthonban van sok vírusos.
Menjen, pihenjen Tádzsikisztánban, mert ez a feladat meghaladja a képességeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés