A kibertér sötét oldala: a darkweb

2020. október 25. 7:25

Pokol Béla
Facebook
Nem vagyok meggyőződve, hogy nincs igazuk azoknak, akik a már kiindulópontjaiban ellenőrizhetetlen internet és az általa létrehozott kibertér alapjait érintő újjáépítést sürgetik.

„A sok közül a Tor Network titkos szolgáltatások oldalaihoz hozzáférést biztosító browserét is megjelölte a doktorandusz disszertációja, így a Google keresők beütve ezt már le is tölthettem ezt. A Tor Network-ön belüli a keresőbe (ez a DuckDuckGo) beütve az Onion Sites kereső szót, melyek oldalai a doktorjelölt szerint bevisznek a titkos szolgáltatások világába, már ki is nyílt előttem egy tucatnyi szolgáltató oldala, és válogathattam. Az egyiken ékes angolsággal Vlagyimir kínálta szabott árakon bérelhető szolgáltatásait (»My name is Vladimir..«), és 500-600 dollárért weboldalak feltörését, egy-egy célzott személy heteken át tartó figyelését, vagy a kért fegyverek beszerzését vállalta volna, a fegyver fajtájától függően szabott áron, néhány száz vagy egy-kétezer dollárért. Ugyanezeket egy másik honlapon Szergej is kínálta, némileg nyomottabb árakon.

Tovább már nem kutakodtam, és kissé megrettenve a »rossz fiúk« kínálataitól már jöttem is ki a darwebről, de még beütöttem az itteni belső keresőbe a nevemet, hogy rólam mit ad ki a darkweb. A sok közül az akademia.edu honlapját, a világ egyetemi közösségeinek összefogó honlapját is kikereste rólam, ahol az egyetemi emberek, kutatók egy kisebb summa ellenében tagok lehetnek, és feltölthetik tudományos anyagaikat vitára, és mint a tudósok belső facebookja működik ez. Egyik nagy előnye ennek a kibertéri tudós-szerveződésnek, hogy az egyes feltöltött tanulmányok esetében rögtön visszajelez emailben az acedemia.edu algoritmusa, hogy ki kereste fel az egyes tanulmányaimat, melyik egyetemen, milyen státusban van, és ha kommentet ír hozzá, akkor azt is elküldi, hogy rögtön válaszolhassak. Nos, a darkweb Tor Network browserjének belső keresője, mely a duckduckgo.com  nyomot hagyja maga után, odavitt az akademia.edu honlapjának engem illető oldalához, de amikor be akartam menni a tanulmányaimat megnézni, akkor kért egy azonosítható honlapot, hogy beengedhessen. Ez megnyugtatott, mert legalább az academia.edu nem szolgáltat ki a »rossz fiuknak«, de az már kevésbé, hogy amikor néhány perc múlva bementem ide a Google keresőn keresztül, akkor azt találtam, hogy az academia.edu azt adja ki a néhány perccel előbbi keresésemről, hogy Ausztriából keresett valaki a duckduckgo.com-on át, de semmi mást. Néhány óra múlva ezt megismételtem a darkweben keresztül, majd egy perc múlva a Googlen át már benn is voltam legálisan az academia.edun lévő honlapomban, és akkor azt írta ki, hogy Németországból keresett valaki egy perce, de semmi több. Közben itt ültem a házamban a számítógépem előtt változatlanul.

Gupta doktorjelölt úr részletesen bemutatja gondos irodalomgyűjtemény-elemzésében, hogy miképpen igyekeznek az egyre jobban kiépült katonai és titkosszolgálati kibervédelmi részlegek és bűnüldözők az egyes országokban a darkweb titkos szolgáltatásainak nyomára bukkanni, és a néha felbukkanó, pedofil-hálózatokat leleplező híradások mutatják, hogy alkalmilag ez sikerül is. De más híradások azt is mutatják, hogy a legális internet alatt a kibertér sötét oldalán ezt meghaladó tömegű a darkweb oldalain zajló tevékenységek volumene.

Így végül összegezve a rövid kis kutakodásomat a darkweb oldalain, nem vagyok meggyőződve, hogy nincs igazuk azoknak, akik a már kiindulópontjaiban ellenőrizhetetlen internet és az általa létrehozott kibertér alapjait érintő újjáépítést sürgetik. Ha már az 5G (majd a 6G) révén az okos lakásainkkal, okos városainkkal és felhőbe kapcsolt önvezető autóink rendszerével teljesen átköltözünk a kibertérbe, akkor a »rossz fiúk« okozta sérülékenység a naponta tönkre teheti a teljes életünket, és ilyen bizonytalanságban nem lehet majd élni. E közben persze jó lesz vigyázni, hogy azért azt a teljes kontrollálást, amit a kínaiak a szociális kreditnek nevezett pontozásukkal minden állampolgáruk vonatkozásában felépítettek, és a totális megfigyelés révén pontlevonásokkal fegyelmezik és büntetik őket, nehogy létrehozzuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...és akkor azt írta ki, hogy Németországból keresett valaki egy perce, de semmi több. Közben itt ültem a házamban a számítógépem előtt változatlanul."

Ez a Tor network lényege. Hálózatba kapcsolt számítógépek vannak a Föld minden pontján, amelyek proxiként, kvázi távirányítva kérik le az adott oldalt, amit aztán továbbküldenek az oldalt lekérőnek. A kiszolgáló, amely az adatot küldi, nem látja, hogy a proxy mögött ki - honnan böngészik, csak a proxy gépet látja, illetve azt, hogy az adott proxy gép melyik országban van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés