Ferenc pápa élettársi kapcsolatról szóló kijelentéséről

2020. október 23. 15:57

Raymond Leo Burke bíboros
Cardinal Burke
A homoszexuális életközösségről ugyanabban az értelemben beszélni, mint a házastársak hitvesi életéről valójában mélyen megtévesztő.

„A homoszexuális nők és férfiak személyes és néha mélyen ülő hajlamai, melyek nekik komoly próbatételt okoznak, bár önmagukban nem jelentenek személyes bűnt, objektíve rendetlenek (Katolikus Egyház Katekizmusa, 2357.; Homosexualitatis problema, a Hittani Kongregáció levele a Katolikus Egyház püspökeihez a homoszexuális személyek lelki gondozásáról, 3. [2]). Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét. A katolikus hit arra tanítja a híveket, hogy gyűlöljék a bűnt, de szeressék a bűnöst.

3. A hívek és különösen a katolikus politikusok kötelessége, hogy ellenezzék a homoszexuális életközösségek törvényi elismerését (Diverse questioni concernenti l'omosessualità, a Hittani Kongregáció megfontolásai a homoszexuális személyek közötti életközösségek jogi elismerésének elnyerésére irányuló javaslatokról, 10.[3]). A családalapítás joga nem egyszerűen személyes jog, melynek érvényt kell szerezni, hanem annak meg kell felelnie a Teremtő tervének, aki az embert nemi különbségekkel akarta megalkotni, »férfinak és nőnek teremtette őket« (Ter 1,27), így meghívva az embert, a férfi és a nőt, az élet továbbadására. »Mivel a házaspárok biztosítják a nemzedékek egymás után következését, és ezért kiemelkedően a közérdek körébe tartoznak, a polgári jog intézményi elismerést biztosít nekik. A homoszexuális életközösségek viszont jogi szempontból nem igénylik a különös figyelmet, mivel nem gyakorolják ezt a közjóra irányuló funkciót.« (Uo., 9. sz. [4]). A homoszexuális életközösségről ugyanabban az értelemben beszélni, mint a házastársak hitvesi életéről valójában mélyen megtévesztő, mert az azonos neműek között nem lehetséges ilyen egyesülés. Az jog érvényesítése tekintetében a homoszexuális személyek, mint minden más állampolgár, bármikor élhetnek a törvény által biztosított lehetőségekkel magánjogaik védelme érdekében.

Mélységes szomorúság és sürgető lelkipásztori aggodalom forrása, hogy a sajtó által ekkora hangsúllyal nyilvánosságra hozott és Ferenc pápának tulajdonított magánvélemények nem felelnek meg az Anyaszentegyház állandó tanításának, ahogyan azt a Szentírás és a Szent Hagyomány kifejezi, és a tanítóhivatal őrzi, védi és értelmezi. Ugyanilyen szomorú és aggodalomra okot adó a zűrzavar, zavarodottság és tévedés, melyet a katolikus hívek körében generálnak, akárcsak a botrány, amelyet általánosságban azzal okoznak, hogy teljesen hamis benyomást keltenek arról, hogy a Katolikus Egyház megváltoztatta az álláspontját, vagyis megváltoztatta örök érvényű tanítását ilyen alapvető és kritikus kérdések tekintetében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két alapmozzanat van: Ferenc pápa kijelentése semmit nem változtat meg a katolikus szexualitásról szóló tanításban, hanem - s ez a mások szempont - a kínlódó homoszexuálisoknak üzeni, hogy ne kínlódjanak, ha éppen a bejegyzett élettársi kapcsolat megnyugtatja őket...A pápának nem is lenne joga az Isten által eldöntött értékrendet megváltoztani. A katolikus tan továbbra is egyértelmű: a házasság és a család egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul, tehát szentségi-templomi kötés a homoszexuálisoknak nem lehetséges. Hogy a pápa milyen nyelvi formulával vigasztalja őket, az lehet szerencsés meg kevésbé szerencsés...

Válaszok:
Sulammit | 2020. október 23. 21:09

Nem eretnek, hiszen egy nem ex-chatedra megnyilatkozása, s pláne egy relatíve rögtönzött szólása alapján nem lehet az.

Így van, s szerintem a pápa inkább csak irgalmasan akart vigasztalni, de semmiképpen sem bűnt támogatni.

Válaszok:
Sulammit | 2020. október 23. 21:14

Ezt te komolyan így gondolod? Miért kínlódnának azok, akik nincsenek bejegyzett élettársi kapcsolatban? Akkor bennünket miért "kötelez", (legalábbis ajánlja) az Egyház a házasság előtti tisztaságra? Nekik lehet, nekünk nem?
Ezzel az erővel azt is mondhatná Ferenc pápa, hogy mi katolikus heterok, nyugodtan éljünk együtt a párunkkal, nem kell a házasság, pláne nem a szentségi házasság, nem?
Csakhogy nem ezt mondja a tanításunk.

Mitől kínlódnak? Attól, hogy együtt járnak? Attól, hogy ha tehetik együtt élnek? Nem ezt mondják sokan, hogy minek az a papír?

"a kínlódó homoszexuálisoknak üzeni, hogy ne kínlódjanak, ha éppen a bejegyzett élettársi kapcsolat megnyugtatja őket..."

Már hogyne támogatná a bűnt. Világos, hogy támogatja.
Arról nem is beszélve, hogy már megint magyarázni kell a megmagyarázhatatlant. Például neked is.

marad Mohamed, mint kikezdhetetlen vonatkozási pont. Most mit kezdjenek szegény hívő katolikusok, ha ilyen pápájuk van? Igaz, az Ő gondjuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés