A Karib-tenger legnagyobb olajkatasztrófája fenyeget

2020. október 23. 9:03
320 millió liternél is több nyersolaj ömölhet a Karib-tengerbe, ami körülbelül duplája az Exxon Valdez-katasztrófának.

Közel két éve vesztegel egy venezuelai olajszállító tartályhajó a Pariai-öbölben, és körülbelül 80 millió gallon, azaz 320 millió liter olaj van rajta, ami 1.3 millió hordó. A hajóról készült új képek azt mutatják, hogy  erősen az oldalára dőlni látszik – ami egy olyan hatalmas környezeti katasztrófával fenyeget, amely fenyegeti a világ egyik leggazdagabb biodiverzitással rendelkező területét – adta hírül több hírcsatorna, köztük a CBS egy helyi halászok által a Facebookra kitett felvétel kapcsán. 

Az 1,3 millió hordó nyersolaj ötszöröse annak a mennyiségnek, amelyet az eddigi leghatalmasabb hasonló katasztrófakor az Exxon Valdez 1989-ben szállított. A Nabarima a venezuelai Petróleos de Venezuela (PDVSA) és az olasz Eni SpA tulajdona, mely 2019 januárja óta rekedt az öbölben. Az Eni szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a társaság a kőolajat le akarja emelni a hajóról, de a gazdasági szankciók elkerülése érdekében az USA kormányától várja a zöld utat ehhez a művelethez. 

Hétfőn a Halászok és a Tengeri Barátok nevű környezetvédelmi csoport vezetője Gary Aboud ment ki a hajóhoz, és készített felvételeket, melyeket aztán a Facebookon publikált. Ez a szervezet több, mint 50 000 karibi halászt képvisel a helyi iparban. Most az egész karibi közösséghez fordultak: működjenek együtt a régió és az emberek védelme érdekében, hogy elkerüljék a katasztrófát, és megvédjék a „tenger egészségét és tisztaságát”– fogalmazott a szervezet.

Gary Aboud, a szervezet titkára azt mondta, hogy a látvány ijesztő. Az általa készített videó azt mutatja, hogy a hajó körülbelül 25 fokos szögben meg van dőlve. Ha a hordók kiemelése a hurrikánszezon előtt nem megy végbe, ilyen körülmények között a katasztrófa elkerülhetetlennek tűnik. Az amerikai és venezuelai hatóságok azonban egymásra mutogatnak, így eddig nem történt előrelépés a hordók kiemelését illetően. 

(Forrás: CBS, Newsweek, Facebook, kép: Facebook)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés