Nem kell félnetek jó lesz?

2020. október 22.
Az október eleji lex CEU-ítélet káros precedenst teremt mind az uniós jogra, mind pedig a tagállami jogrendszerekre nézve. Olyan joggyakorlatnak ágyaz ugyanis meg, amelyet követve az egész régió a globalizációhoz vezető gyorsítósávon találhatja magát.

Dobozi Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) október 6-án kötelezettségszegést állapított meg Magyarországgal szemben a lex CEU kapcsán. Erre a felsőoktatási törvény 2017-es módosítása miatt került sor, amely szigorúbb előfeltételekhez kötötte az Európai Unió – egészen pontosan az Európai Gazdasági Térség – szempontjából külföldinek minősülő felsőoktatási intézmények honosítását.

A módosítás értelmében Magyarországon csak úgy működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A módosítás előírja továbbá azt is, hogy a külföldi felsőoktatási intézménynek a küldő országban – tehát ahol székhellyel rendelkezik – ténylegesen államilag elismert felsőoktatási képzést kell folytatnia.

Októberi ítéletében a bíróság azt állapította meg, hogy Magyarország a fenti módosítással a szolgáltatások kereskedelmének szabadságát korlátozta – csak épp nem az uniós, hanem a nemzetközi jog talaján. Az ítélet precedensértékét épp ez a tény teremti meg, továbbá az az érvelési logika, amellyel a bíróság a fenti következtetésre jutott.

Az Európai Unió legfőbb ítélkező szerve ugyanis Magyar­ország kötelezettségszegését nem közvetlenül az uniós jogból vezette le, hanem közvetett módon a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogszabályi környezetéből – egészen konkrétan a WTO-t létrehozó egyezmény mellékletét képező, a Szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) szövegéből.

Közvetlenül érvényesíteni egy a globalizáció irányába mutató jogszabályi környezetet nem jelent mást, mint egy legyintéssel elintézni a jogbiztonság követelményét”

Címlapképen: Honoré Victorin Daumier: Három alvó bíró (1850-es évek). Fotó: GETTYIMAGES / BEttmann

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés